- Sambandet är mycket svagt, inte ens nära statistiskt signifikant. Man kan verkligen inte hitta deras resultat, sa han.
TCO:s chefsekonom Roland Spånt påpekade att det som ansågs vara vetenskapligt bevisat för tio år sedan inte gäller längre. Även vice riksbankschef Villy Bergström höll med Dean Baker på den punkten.
Dean Baker tyckte även att faran med att allt färre ska försörja allt fler var överdriven. Så länge arbetslösheten ligger runt 8-10 procent på många håll i Europa menade han att man ska vara försiktig med att prata om brist på arbetskraft.
Han varnade för att den amerikanska tillväxten drivs av en fastighetsbubbla. Priserna på hus har de senaste åren ökat mycket mer än lönerna i USA. Många hushåll konsumerar med hjälp av lån som de har fått med sitt hem som säkerhet. Bubblan kan spricka när som helst inom tre år, trodde Dean Baker, som nyligen sålt sin bostad i Washington.
- Det kommer bli rejäl nedåtgång i ekonomin när det händer, sa han.
Den brittiske arbetsmarknadsskribeten Robert Taylor inflikade att det inte är George W. Bush som drabbas, utan fattiga människor. Robert Taylor var korrespondent i Stockholm 1988-1992 och tycker att Sverige är ett fantastiskt land.
- När jag diskuterar med nyliberaler vill de gärna ignorera Norden. Här kombinerar ni ekonomisk effektivitet med social rättvisa. Ni har kommit ur krisen i början av 90-talet i en väldigt stark position, sa han till en belåten publik.
Nationalekonomen Per Lundborg verkade inte hålla med Robert Taylor eftersom han skakade på huvudet mot slutet av inlägget.
Robert Taylor berömde även de svenska fackföreningarna för att snabbt ha insett vilka spelregler som gäller i den globaliserade ekonomin. Han var tveksam mot att försöka stoppa outsourcing till låglöndeländer.
- En internationell arbetsdelning är oundviklig, menade han.
I stället tyckte han att facken borde få staten och arbetsgivarna att se till att de som förlorar jobben vidareutbildas till andra uppgifter. Och kontrollerar att företagen som flyttar ut produktion uppför sig lika bra där som här.
JÖRAN LINDEBERG