Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inget samband mellan stark arbetsrätt och hög arbetslöshet

En utvecklad arbetsrätt och höga skatter ger inte hög arbetslöshet. De svenska facken är föregångare, och outsourcing till låglöneländer är naturligt. Det menade några av deltagarna i ett TCO-seminarium.
Publicerad
Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har hävdat att en "rigid" arbetsmarknad leder till hög arbetslöshet. En utvecklad arbetsrätt, hög anslutning till facket, och höga skattar har enligt många ekonomer gett färre jobb. Det stämmer inte alls, menade den amerikanske ekonomen Dean Baker på ett TCO-seminarium om globalisering i onsdags.
- Sambandet är mycket svagt, inte ens nära statistiskt signifikant. Man kan verkligen inte hitta deras resultat, sa han.
TCO:s chefsekonom Roland Spånt påpekade att det som ansågs vara vetenskapligt bevisat för tio år sedan inte gäller längre. Även vice riksbankschef Villy Bergström höll med Dean Baker på den punkten.
Dean Baker tyckte även att faran med att allt färre ska försörja allt fler var överdriven. Så länge arbetslösheten ligger runt 8-10 procent på många håll i Europa menade han att man ska vara försiktig med att prata om brist på arbetskraft.
Han varnade för att den amerikanska tillväxten drivs av en fastighetsbubbla. Priserna på hus har de senaste åren ökat mycket mer än lönerna i USA. Många hushåll konsumerar med hjälp av lån som de har fått med sitt hem som säkerhet. Bubblan kan spricka när som helst inom tre år, trodde Dean Baker, som nyligen sålt sin bostad i Washington.
- Det kommer bli rejäl nedåtgång i ekonomin när det händer, sa han.
Den brittiske arbetsmarknadsskribeten Robert Taylor inflikade att det inte är George W. Bush som drabbas, utan fattiga människor. Robert Taylor var korrespondent i Stockholm 1988-1992 och tycker att Sverige är ett fantastiskt land.
- När jag diskuterar med nyliberaler vill de gärna ignorera Norden. Här kombinerar ni ekonomisk effektivitet med social rättvisa. Ni har kommit ur krisen i början av 90-talet i en väldigt stark position, sa han till en belåten publik.
Nationalekonomen Per Lundborg verkade inte hålla med Robert Taylor eftersom han skakade på huvudet mot slutet av inlägget.
Robert Taylor berömde även de svenska fackföreningarna för att snabbt ha insett vilka spelregler som gäller i den globaliserade ekonomin. Han var tveksam mot att försöka stoppa outsourcing till låglöndeländer.
- En internationell arbetsdelning är oundviklig, menade han.
I stället tyckte han att facken borde få staten och arbetsgivarna att se till att de som förlorar jobben vidareutbildas till andra uppgifter. Och kontrollerar att företagen som flyttar ut produktion uppför sig lika bra där som här.

JÖRAN LINDEBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.