I fokus står konkurrensen med Sveriges ingenjörer som organiserar civil- och högskoleingenjörer. Med Ingenjörssamfundets hjälp ska dess ägare - Unionen, SKTF, Försvarsförbundet, Finansförbundet och ST - få bättre möjlighet att locka till sig nya medlemmar.
Ingenjörssamfundet för trots sina nästan 150 000 medlemmar en ganska anonym tillvaro. Det vill den nye vd:n Terje Andersson ändra på.
- På två år ska vi göra en resa och bygga upp en helt ny verksamhet. Med så många medlemmar och de resurser vi har ska vi vara marknadsledande.
Det Ingenjörssamfundet tidigare sysslat med kommer man att fortsätta med. Tidskriften Ny Teknik kommer att finnas kvar med fortsatt kraftiga medlemsrabatter. Samma sak med uppfinnartävlingen för skolungdomar och arbetet med arbetstagaruppfinningar. Dessutom ska man satsa ännu mer på att erbjuda utbildningar och kompetensutveckling för medlemmarna.
Bland planerna finns att 2009 ska utnämnas till ett innovationsår. Kontakter och diskussioner har tagits med arbetsgivarna, olika fackliga organisationer, myndigheter, intresseföreningar och politiker.
- Sverige kan ju inte konkurrera när det gäller priser med andra länder där tillverkningen är billigare, därför måste vi vara lite smartare. Vi har fyra miljoner arbetstagare i Sverige. Vad skulle hända om fem procent fler av deras idéer realiserades?, säger Terje Andersson.
- I dag går utvecklingen åt fel håll. Det är viktigare än någonsin att ta hand om kreativiteten.
Ingenjörssamfundets insats, förutom att ta initiativet till innovationsåret, blir att ta fram en verktygslåda för att stimulera kreativiteten på arbetsplatsen och ett analysinstrument för att mäta densamma.
Bland målen finns också att erbjuda marknadens mest attraktiva förmånserbjudanden. En av idéerna är att förhandla fram billiga försäkringar och banktjänster.
- Vi skulle kunna pressa priserna för medlemmarna och skapa konsumentmakt. Målsättningen är att erbjuda medlemmarna 15-30 procent billigare försäkringar, säger Terje Andersson.