Än har det inte varit någon mer omfattande diskussion i Unionen om nya ledningen för facket. I och med att Mari-Ann Krantz förklarat att hon inte ställer upp för omval lär en sådan diskussion nu braka igång.
Frågan är vad en ordförande ska ha för egenskaper. Först av allt gäller det att ha ett brett stöd bland medlemmarna, vilket kan vara ett särskilt problem i nybildade Unionen. De allra flesta är kända och omtyckta bland de tidigare HTF-arna eller bland de tidigare sifarna. Det ger den nuvarande förbundsstyrelsen ett försprång, eftersom de reser runt i landet och diskuterar i fackets olika regioner.
En ny ordförande för Unionen måste klara att leda förhandlingar med arbetsgivarna. För facket är det den allra viktigaste uppgiften.
Efterträdaren till Mari-Ann Krantz måste göra sig i tv och klara att möta journalister från radio och tidningar. Under kabinstrejken förra året fungerade Cecilia Fahlberg som en av de tunga fackliga företrädarna för den strejkande flygpersonalen. De andra är inte prövade i tv-lampornas sken - åtminstone inte på riksplanet.
En aspekt som kan komma att ha betydelse för en blivande ordförande i Unionen är viljan att slå broar mellan de två ingående organisationerna. Det handlar om någon som aktivt arbetar för att HTF och Sif ska smälta samman till en organisation.
Visserligen säger Unionens stadgar att vem som helst i organisationen kan väljas till ledande poster. I Sif fanns dock hållningen att anställda funktionärer inte skulle väljas och även om det nu inte finns någon sådan regel är det troligt att inställningen kommer att ha betydelse. Det gör att det blir svårt för den anställde förhandlingschefen Lars-Bonny Ramstedt att väljas - om han nu skulle vilja det.
Det medför också att de redan förtroendevalda i presidiet och i förbundsstyrelsen tillhör dem som har stora möjligheter att bli valda. En annan grupp som kan ligga bra till för förtroendeposter på riksplanet är de 19 regionordförandena, som med all säkerhet har användbara erfarenheter och är kända och har stöd åtminstone i sin region.
Troligast är dock att valberedningen i första hand kommer titta på de fyra i presidiet och de elva övriga i förbundsstyrelsen som står till förfogande.
Presidiet ska krympas till tre personer. I nuvarande presidium ställer fyra upp för omval. Det är Bengt Olsson, Cecilia Fahlberg, Stefan Carlsson och Peter Hellberg. Förbundsstyrelsen ska minska till tio personer. I den nu sittande styrelsen vill elva bli omvalda. Det är Peter Bording, Lars Carlsson, Christina Dahlström, Glenn Edlund, Agneta Hallberg, Sonja Hallsten, Barbro Henning. Kristina J:son Karlsson, Gun Karlsson, Jane Larsson och Ewa Tjärnström.
Valberedningen har en grannlaga uppgift. Det gäller att hitta kandidater som kan fungera enande och som kan företräda hela den nya organisationen. Om det inte lyckas kan det leda till interna stridigheter och motsättningar mellan Sif- och HTF-delen av Unionen. I en situation där en sifare står mot en HTF-are kan valet falla på en kompromisskandidat, som ingen är särskilt förtjust i.