Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Industrifacken bjuder in med armbågen

Industrins roll som lönesättande ifrågasätts allt mer. Nu bjuder samarbetsorganet Facken inom industrin in till diskussion, men det ska fortfarande vara industrins förutsättningar som ska styra löneökningarna.
Göran Jacobsson Publicerad 7 april 2008, kl 14:39
Löfven, IF Metall och Krantz, Unionen

Syftet är att skapa mer dialog och insyn för dem som befinner sig utanför industrisamarbetet.

- Det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som är bäst skickad att fastställa normen för lönebildningen, säger Stefan Löfven, IF Metalls ordförande.

Viljan att diskutera framtida lönebildning presenterades på en presskonferens om boken "Från röra till reda" om industriavtalets tio första år av frilansjournalist Bengt Rolfer. Boken beskriver tiden före industriavtalet och de tio första åren med kommentarer från fack, arbetsgivare och kritiker till avtalet. En del av boken handlar om industriavtalets framtid och vid den uppehöll sig de fackliga företrädarna.

Unionens ordförande Mari-Ann Krantz förklarar att den största utmaningen är att förändra lönenormen så att den får en bred acceptans bland andra grupper på arbetsmarknaden.
- Normen kan ändras utan att industriavtalet ändras, säger hon.

Förändringen av normen handlar om att utvidga vilka branscher som styr lönesättningen. Tidigare var det den internationellt konkurrensutsatta industrin, nu pratar Facken inom industrin om sektorn istället för industrin. Skälet till det är att industrifacken anser att delar av tjänstesektorn numera lever under samma förhållanden som den internationellt konkurrerande industrin.

Mari-Ann Krantz säger att IT-branschen borde vara en del av den nya lönenormen. Från IF Metalls sida har även transportsektorn nämnts tidigare. Men företrädarna för Facken inom industrin förklarar också att det här är en diskussion som återstår att föra. Stefan Löfven definierade dock vilka som kan tänkas ingå i de lönenormerandes skara och det är de som arbetar i branscher som riskerar att tappa försäljning utomlands om lönehöjningarna är för stora.

Unionens Mari-Ann Krantz säger att parternas industrisamarbete är så mycket mer än avtalsförhandlingarna. Bland annat driver facken och parterna frågor som forskning och utveckling samt kompetensutveckling gentemot regeringen. Stefan Löfven pekar på rehabilitering som en sådan fråga.

Fakta

Facken inom industrin är sex fackförbund; Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Pappers, Livs samt Skogs- och träfacket. De har slutit Industriavtalet med arbetsgivarna inom industrin, som bland annat är en förhandlingsmodell. Lönenormen är en del av avtalet och den accepteras av många andra. Lönenormen innebär att något av industrins löneavtal blir norm - styr lönepåslagen på hela arbetsmarknaden

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.