Hypokondri eller hälsoångest är vanligare än vad man tror. Forskarna räknar med att en till två procent av alla vuxna är drabbade.
- Det är en relativt vanlig ångestsjukdom, säger psykologen och forskaren Erik Hedman.
- Och då räknar vi inte in dem som då och då oroar sig över vissa symptom, utan dem som har grava problem och oroar sig så mycket för sjukdomar att de inte kan leva ett normalt liv.
Erik Hedman och andra forskare vid Karolinska Institutet har nu funnit att internetbaserad kognitiv beteendeterapi, kbt, kan hjälpa personer som är inbillningssjuka precis lika bra som vanlig kbt. Två grupper med patienter som fått diagnosen hypokondri, jämfördes i en studie. Den ena gruppen fick internet-kbt medan den andra bara fick delta i ett nätbaserat diskussionsforum för patienter med hälsoångest.
Patienterna som fick kbt på nätet var efter försöket betydligt mindre oroliga än kontrollgruppen på diskussionsforumet - bara lite drygt 30 procent uppfyllde efter 12 veckor fortfarande kriterierna för hypokondri och efter ytterligare ett halvår var det hela 80 procent som ansågs friska.
I kontrollgruppen led 95 procent alltjämt av hälsoångest när de 12 veckorna var till ända. Därefter fick också de patienterna behandling.
- Hypokondri är ett kroniskt tillstånd, det är inget som går över av sig själv och kontrollpersonerna skulle därför fortfarande ha lidit av hälsoångest om vi inte behandlat dem, säger Erik Hedman.
Det finns flera fördelar med internetbaserad kbt-behandling. Den främsta är att man kan befinna sig på andra sidan jordklotet och fortfarande få hjälp.
- Det finns brist på kbt-psykologer och på det här sättet får fler chansen att ta del av en beprövad, effektiv behandling. En psykolog hinner med fem gånger fler patienter än om han eller hon skulle träffa dem öga mot öga. Dessutom slipper patienterna ta ledigt från jobbet för att få behandling eftersom man kan jobba med internet-kbt precis när man själv vill, säger Erik Hedman.