Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hylla diktaren och livet

Tomas Tranströmer fyller 80 år i dag. Tänk om man skulle ta en paus i arbetet och läsa ett par av hans haikudikter?
Eva Karlsson Publicerad
Tomas Tranströmer vid ett piano.

I slutet av november 1990 drabbades Tomas Tranströmer av stroke. "I efterhand kan man förvåna sig över att Tranströmer inte tog varningssignalerna på större allvar", skriver Staffan Bergsten i ett diktarporträtt av vår folkkäre poet.

Tranströmer reste kors och tvärs i Sverige och utlandet, det var möten och diktuppläsningar, och hemma i Västerås väntade intensiva arbetspass. Vid ett tillfälle skriver han i sin dagbok: "Så trött att jag blivit magnetisk." Migränen, som han haft från och till sedan barndomen, beskriver han som ett rum "som han måste bo kvar i för att jag inte har råd att betala hyra någon annanstans." Sedan ändrar han rummet till ett hus, "men frågan är om den inte är en hel stad."

Under de första sjukhusveckorna efter slaganfallet var Tranströmer bara lättad. Äntligen fick han vila ut, fri från alla krav. Hans minne och tankeförmåga var opåverkade men det skulle visa sig att afasin och en partiell högersidig förlamning var av bestående art.

I Sorgegondolen, 1996, skriver han bland annat denna haiku:

Solen står lågt nu.
Våra skuggor är jättar.
Snart är allt skugga.

Och i Den stora gåtan, 2004:

Se hur jag sitter
som en uppdragen eka.
Här är jag lycklig.

Precis som jag brukar ha några smärtstillande piller i skrivbordslådan utifall att, har jag samlat viktiga strofer i min anteckningsbok för vilsna dagar. Den här tranströmmaren gör gott:

"Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse."

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.