Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

HTF och SIF vill samverka om löner

HTF och SIF undersöker möjligheten till samarbete i nästa avtalsrörelse på tjänstesektorns område. Där har båda förbunden arbetsgivarna i Almega som motpart.<br />-För oss handlar det om ren och skär förhandlingsstrategi, säger Mathias Åström på SIF.<br /><br /><br />
Publicerad
På HTF utreder man olika vägar för att stå starkare i nästa avtalsrörelse, som äger rum år 2007. I detta arbete har de två utredarna Bo Almgren och Erik Hjerpe tagit initiativet till en närmare samverkan med SIF på Almegas område.
-Fördelarna är att vi får större tyngd om vi samverkar, det är rationellt och man kan samköra utredningsresurser, säger Bo Almgren och bedömer att en överenskommelse med SIF ska vara möjlig att nå under hösten,.
-När vi inledde HTF:s utredningsarbete granskade vi både hur olika avtalsområden i förbundet bättre kunde samordna sig och hur vi kan samverka med andra organisationer. I det sammanhanget inleddes diskussionerna med SIF.
SIF har nappat på idén.
-Vi är de största förbunden på området och har all anledning att arbeta tillsammans. Det gjorde vi år 2004 och bör utveckla samarbetet, säger Mathias Åström, som förhandlar på tjänstesektorn i SIF.
SIF har sedan länge en långtgående samverkan med bland andra Metall och Civilingenjörerna som parter i det gemensamma industriavtalet med arbetsgivarna.
Men i den spretande tjänstesektorn, med 25 avtalsområden och en mängd inblandade fack, är det nu de två stora förbunden som diskuterar samverkan.
-Det finns ingen anledning till att låta arbetsgivarna spela ut oss mot varandra, som alltid sker på närliggande områden när man inte samarbetar, säger Mathias Åström
Vilka former kan tänkas för samarbetet?
-Det är viktigt att hålla varandra informerade om våra diskussioner med motparten och om våra krav. Men hur långt vi ska gå är inte klart, utan vi får se var respektive styrelse landar.
Samverkansformerna påverkas också av hur samordnad motparten är. I förra avtalsrörelsen styrde Teknikarbetsgivarna och Svenskt Näringslivs arbetsutskott avtalsrörelsen för arbetsgivarna.
I slutet av 2006 eller under 2007, då nästa centrala lönerörelse tar fart, måste alla detaljer i samarbetet vara klara. Frågan ligger nu hos de båda förbundens ledningar.
HTF:s utredning om förhandlingsformerna ska presenteras till sommaren. I den finns fler förslag som ska stärka förhandlingsarbetet.




Äntligen broms för uppsägning av föräldralediga


Samarbetspartierna (s, v och mp) har föreslagit att uppsägningstiden för föräldralediga ska börja gälla först när föräldraledigheten är slut, är nöjd med den utvecklingen?
- Att uppsägningstiden inte ska börja förrän man är på jobbet har vi ju kämpat för länge. Nu hoppas jag att man även tittar på regelverket för sjukskrivna. De har samma situation. Även där borde uppsägningstiden börja räknas först när man är åter på jobbet, säger Ulla Gröntvedt som sitter i förbundsstyrelsen.
Partierna föreslår även att det ska bli omvänd bevisbörda, det vill säga att det är arbetsgivaren som ska, vid en rättslig prövning, bevisa att den föräldralediga inte har missgynnats när det gäller lön, kompetensutveckling eller befordran. Hur kommenterar du det?
- Det kan bli svårt att följa upp eftersom vi har individuell lönesättning, men där gäller det att hitta en metod. Ett sätt skulle ju vara att man får ut ett snitt av löneökningen men det skulle kanske missgynna de som är kvar på jobbet och inte får den garantin. Jag hoppas att man kommer att använda detta om man känner att man blivit diskriminerad. Från HTF kommer vi att göra allt vi kan för att bistå.
Ett annat förslag vill ändra LAS och minska på tidsbegränsade anställningar, vad säger du om att tillsvidareanställning blir huvudregeln?
- Jo, men det är ju självklart att det ska vara så!

Bakgrund:
Uppsägningstiden får inte börja räknas under föräldraledigheten utan först sedan man återvänt till arbetet. Detta har HTF stridit för under lång tid och nu instämmer samarbetspartierna i kravet i en promemoria. I och med att arbetsgivare har sagt upp föräldralediga har försäkringskassan fått stå för uppsägningslönen.



Nya arbetsformer


Förbundsstyrelsen har efter intensiva diskussioner under våren beslutat att ändra sina arbetsformer. På styrelsens sammanträden kommer i fortsättningen enbart kanslichefen och de två förbundssekreterarna att delta. Övriga chefstjänstemän, som hittills deltagit, kommer endast kallas till särskilda punkter på dagordningen.
Styrelsens sammanträden kommer att förberedas av ett nyinrättat presidium, som består av förbundsordföranden, vice ordföranden, kanslichefen och de båda förbundssekreterarna.
Dessförinnan kommer ärenden antingen hanteras av kansliledningsgruppen, som består av kansliets chefer, eller förbundsledningen, som består av ordförandena och deras stab.



Studentfacket i gång


Det nya studentfacket är sjösatt. Den tredje maj startade Tria samtidigt som HTF:s studerandeverksamhet gick i graven. Tria är ett samarbete mellan HTF, ST och SKTF.
Förbundens samtliga 18 000 studerandemedlemmar erbjuds nu gratis övergång till Tria.
Samtidigt öppnade den nya hemsidan på www.tria.se. Där kan du få massor av info om arbetslivet, a-kassan, arbetsrätt och mycket, mycket mer. Du kan lära dig löneförhandla och du kan vara med i olika tävlingar. Under hösten kommer det en större lansering av Tria och då öppnar också Tria-Direkt.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.