I går rapporterade Siftidningen att det inom den kinesiska bilindustrin finns framskridna planer på att exportera lågprisbilar till Europa om ett par år.
Bilindustriforskaren Matts Carlsson anser att ett tänkbart framtida scenario är att både General Motors och Ford, för att kunna möta den kinesiska konkurrensen, lägger en stor del av underleverantörstillverkningen och monteringen i Kina. Även om man behåller slutmontering och utveckling av de stora bilarna i Sverige så skulle många svenska jobb försvinna.
Sifs chefsekonom Nils-Åke Carlsson ser mer positivt på läget.
- I den europeiska bilindustrins styrelserum pågår diskussioner om var man ska lägga produktionen och där finns starka krafter för att lägga den i Östeuropa eller Kina, vilket den europeiska bilindustrin också kommer att få känna av.
- Men samtidigt har man ju haft en överkapacitet i många år utan att det hänt så mycket med strukturen. Det är ju inte enkelt att flytta produktionen.
En annan viktig faktor till att så mycket inte kommer att förändras, anser Nils-Åke Carlsson, är att dagens låga kostnadsläge på kinesiska bilar bara är temporärt.
- Man brukar ju säga att ingenting växer till himlen och allt kan inte ligga i Kina. När deras ekonomi stärks kommer deras produkter också att bli dyrare.
Han håller dock med om att konkurrensen kommer att innebära färre arbetstillfällen inom den svenska bilindustrin.
- Men vi kommer också att återvinna en del genom att vi fortsätter jobba med duktigheten och tar vara på vår innovationskraft, säger han.
Matts Carlsson efterlyser en facklig strategi för hur man ska hantera det kinesiska hotet.
- Det behövs en långsiktig strategi vilket ju också både facket och statsmakten brukar efterlysa. Men det verkar tyvärr ändå som vi blir tagna på sängen vart tredje eller femte år, säger han.
Enligt Nils-Åke Carlsson har Sif inte tagit fram någon särskild strategi.
- IG Metall försöker exempelvis skriva långa trygghetsavtal där företaget får lova att ha produktionen kvar i exempelvis sex till åtta år. Men så har vi aldrig gjort. Inom Sif puschar vi i stället ständigt för kompetensutveckling, för att vi ska bli duktigare.
- Sedan finns ju strategier på det internationella planet där vi jobbar för att de anställda i andra länder ska få bättre villkor, vilket ju också kan sägas utjämna konkurrensen på sikt.
ANITA TÄPP