Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Högre löneökningar i tjänstesektorn

Tjänstemännen inom servicesektorn får löneökningar med 4,1 procent under det första avtalsåret. Det betyder att löneökningarna ligger 0,3-0,4 procentenheter över de centrala avtalen.
Göran Jacobsson Publicerad 27 februari 2008, kl 16:45

Siffrorna är alldeles färska och beskriver hur mycket de lokala förhandlingarna givit.  Lönestatistiker Agneta Funseth säger att statistiken behöver analyseras för att vara riktigt säker på löneutfallets storlek.

För handels- och tjänstesektorns tjänstemän finns partsgemensam lönestatistik och det här handlar om en sammanvägning av utfallet för dem som arbetar hos företag i Svensk Handel, Almega tjänsteföretagen och Mia, som är media- och informationsarbetsgivarna. Unionen har runt 40 000 medlemmar på dessa avtalsområden och avtalen omfattar cirka 100 000 personer.

- I avtalets lönepåslag skulle löneglidningen ingå. Om den här uppgiften stämmer så har det blivit något mer. Det märks att vi haft en högkonjunktur, säger Bo Cederlöf, förhandlingschef hos arbetsgivarna i Svensk Handel.

Bo Drewsäter, ansvarig hos Unionen för avtalet med Svensk Handel, är mer uppåt.

- Det ser bra ut. Det innebär att klubbarna varit duktiga lokalt och det är också ett resultat av högkonjunkturen. Nu gäller det att klubbarna inte slår sig till ro, säger han.

Det centrala avtalet med Svensk Handel stadgar att lönepåslagen första avtalsåren ska vara 3,8 procent mede en individgaranti på 410 kronor i månaden. I år och nästa år är lönepåslagen 3,3 och 3,1 procent. Båda åren är individgarantin 375 kronor.

Avtalen med Mia och Almega tjänsteföretagen ger lika stora påslag. De ger löneökningar om 3,7 procent och en individgaranti på 375 kronor per månad första avtalsåret. I år och nästa år är ökningarna 3,5 och 3,0 procent medan individgarantin ligger på 325 och 300 kronor.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.