- Tänk dig att du får 1000 kronor i löneökning och känner dig väldigt nöjd med det. Sedan vid fikapausen får du reda på att slöa kollegan fått tvåhundra kronor mer, då känns det inte så bra längre, säger Teresia Stråberg, som nyligen disputerade i arbetspsykologi med sin avhandling om rättvis lönesättning.
- Löner är så mycket mer än tak över huvudet. Löner väcker känslor och triggar rättvisebehovet inom oss. Och vad som uppfattas som rättvisa kan skilja sig mycket mellan olika personer.
Det har forskats tämligen lite om lönesättning och den forskning som ändå gjorts, har i huvudsak utförts på studenter. Teresia Stråberg har i sin studie frågat anställda om hur de upplever lönesättningen och kommit fram till att ju tydligare regler det finns för lönesättning, med konkreta och rättvisa kriterier, desto nöjdare är personalen.
- Att lönesättningen går schyst till ökar löne- och arbetstillfredsställelsen och den självskattade prestationen. Organisationer där det är högt i tak och okej att ifrågasätta upplevs också vara mer rättvisa i lönesammanhang.
Individuell lön förutsätts öka vår motivation och leda till ökad prestation även om flera tongivande utländska forskare är tveksamma till tanken. Teresia Stråberg anser att individuell lön visst kan vara bra, men det förutsätter att arbetsgivaren sköter lönesättningen snyggt och professionellt och det är en konst som är svår att behärska.
- Det kan vara en utmaning att genomföra en individuellt baserad lönesättningsprocess som upplevs som rättvis. Ett sätt är att vara öppen med lönerna.
- Min erfarenhet är att det är svårt att ha hemliga löner. Vi hittar alltid någon att jämföra oss med och gör vi inte det, blir vi osäkra på om lönesättningen går schyst till. Finns det inget att dölja, varför inte vara öppen, för att slippa spekulationer som tar energi?
Återkoppling är också viktigt, anser Teresia Stråberg. Korta, frekventa möten där chefen ger feedback och du får en chans att eventuellt justera prestationen, leder till realistiska förväntningar och minimerar risken att du blir bestört vid lönesamtalet.
- Om löneprocessen upplevs gå till på ett schyst sätt och förväntningarna är realistiska upplevs lönen som rättvis, även om löneökningen inte är så stor.
Fast storleken har viss betydelse den också. Man är något mer nöjd med lönesystemet om man får mer i lönekuvertet, visar Teresia Stråbergs forskning.