Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hej hej, hemskt mycket hej...

Att det ska behövas en skriftlig uppmaning för att kollegor ska hälsa på varandra kan tyckas löjligt. Men att införa en Hälsaprofil, som man gjort på Blekinge Läns Tidning, kan betyda mycket för arbetsmiljön, anser organisationskonsulten Susanne Fredriksson.
- Att inte bli sedd är den värsta kränkningen och kan leda till att en hel arbetsplats dräneras på energi, säger hon.
Anita Täpp Publicerad

Det var efter en sammanslagning av BLT:s och konkurrenten Sydöstrans sportredaktioner som BLT:s redaktionsledning ansåg att man behövde införa Hälsaprofilen.

De problem som sammanslagningen medförde gjorde att anställda inte hälsade på varandra, vilket enligt TT skapade stor irritation.

Enligt Hälsaprofilen ska man nu exempelvis säga hej till de kollegor man möter för första gången på morgonen. Däremot räcker det med en nick eller ett leende om man träffar samma personer senare under dagen.

- Visst tyckte en del att det var tramsigt till att börja med, men det har gett effekt. Nu hälsar folk nästan överdrivet artigt på varandra, men det är med glimten i ögat, säger Pernilla Berghé, administrativ redaktör på tidningen, till TT.

Susanne Fredriksson, som jobbat som organisationsexpert i tjugo år, tycker att åtgärder som att införa en Hälsaprofil kan behövas på fler arbetsplatser.

När hon kommit till företag med hög sjukfrånvaro och bristande effektivitet har hon ibland fått lära anställda att börja hälsa på varandra på morgnarna.

- Att man inte hälsar leder till ett osynliggörande klimat, där man inte heller är lyhörd för eller intresserad av hur ens kollegor mår, som att någon exempelvis är ledsen eller deprimerad, säger Susanne Fredriksson till Kollega.

- Sen handlar det ju sällan bara om att man inte säger hej till varandra. Det är ofta ett tecken på större relationsproblem, som att man kanske har en dålig chef. Man kanske har ett klimat där det brister både vad gäller samarbete och gemenskap och där det inte är särskilt roligt i övrigt heller, vilket kan leda till att man jobbar sämre och stannar hemma en gång extra också.

Är det vanligt med arbetsplatser där man inte hälsar på varandra?

- Jag har ju inga vetenskapliga stöd för det, men efter mina många år som organisationskonsult kan jag ändå säga att det inte är ovanligt. Jag har varit på många arbetsplatser, både inom det privata och offentliga, där jag fått lära folk att börja hälsa på varandra eller i vart fall tagit upp det så att man ser det som ett problem och börjat diskutera det. Men det som förvånar mig mest är att så många tycks känna igen sig när jag berättar om det här vid mina föreläsningar.
- Och jag tycker det är viktigt, att man värnar om sådana här små självklarheter, så man ger energi och värme till varandra, trots den stress som många upplever på jobbet i dag.

Fakta

Hälsaprofilen

  • Man säger hej till alla på morgonen, man säger hej då till den närmaste omgivningen när man går hem. Man bör också hälsa i trappan, på väg till/från toaletten och i lunchrummet. "Huvudsaken är att man SER varandra. Att inte hälsa på varandra i dessa situationer upplevs som nonchalant".
  • De anställda bör också sätta sig in i varandras arbetsuppgifter.
  • Respekt för andras personliga utrymme bör visas, också rent fysiskt.
  • Om någon är upptagen i samtal väntar man på sin tur: "Det är oartigt att klampa rätt in i någons samtal med en annan".

Källa: Pernilla Berghé, BLT/TT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.