När Per Gärdsell ska förklara vad han menar med hälsofrämjande arbete tar han avstamp i ett uttalande av den grekiske läkaren Hippokrates, som levde 400 år före Kristus. "Det är visserligen berömvärt att hjälpa de sjuka att bli friska, men lika berömvärt att hjälpa de friska att bevara sin hälsa". Och det är så han vill beskriva det paradigmskifte som är på väg att förändra vår syn på hälsa - inte minst på arbetsplatserna.
- För hundra år sedan handlade hälsa om fysiologi. Hade man ont i bröstet så var man sjuk. I dag är hälsa mer av en existentiell fråga. Ensamhet, utanförskap och stress är lika mycket ohälsa som en bruten arm, säger Per Gärdsell.
Men att bevara god hälsa kräver aktivt arbete, inte ett dokument som ligger och skräpar på styrelsemötena eller en punkt i protokollet på arbetsplatsträffen. För att lyckas med det skiljer Per Gärdsell på hälsokunskap och hälsokompetens.
- Hälsokunskap betyder att du vet att det är bra med fysisk aktivitet men du orkar inte ägna dig åt den. Hälsokompetens är förmågan att vilja använda hälsokunskapen i vardagen. Och den kunskapen är lika viktig som IT-kompetens eller ekonomikompetens på ett företag.
Ytterligare en viktig faktor för att skapa ett friskt företag är en bra chef. Liksom i alla strategiska frågor har ledningen en nyckelroll.
- På varje företag finns det gränslösa personer. De tar med sig arbetet hem, tänker på vad de borde gjort istället för vad de presterat och strävar efter ständig perfektion trots att de skulle göra ett bra jobb på halvfart. En dålig chef utnyttjar de här personernas brist på självinsikt. En bra chef bekräftar dem och trycker på stoppknappen.
Forskning visar att personer som arbetar övertid löper 60 procent större risk att drabbas av en hjärt- eller kärlsjukdom. Men trots allt ökar medellivslängden i Sverige markant. De senaste 100 åren har den ökat med 25 år i genomsnitt.
- Visst är det bra att vi blir äldre, men vi måste också få kroppen att hålla hela vägen. Både psykiskt och fysiskt. Att arbeta förebyggande med hälsa är en investering både för individen och arbetsplatserna, säger Per Gärdsell.