Statistiska centralbyråns färska siffror visar att 46 procent av alla sysselsatta deltagit i någon form av personalutbildning och att deltagarantalet faktiskt ökat sedan 90-talet. Av kvinnor som har mellan sex och tio års anställningstid hade 55 procent utbildat sig medan männens deltagande ligger på 40 procent oavsett anställningstid.
I våras presenterade Unionen en undersökning som visade att allt färre får chansen att utvecklas i sitt arbete. Värst ställt var det för kvinnorna, bara 37 procent av de tillfrågade kvinnorna uppgav att de fått kompetensutveckling.
En förklaring till skillnaden mellan de båda undersökningarna kan vara att SCB räknar en person som flera kursdeltagare om denne deltagit i mer än en kurs. SCB:s uppåtgående kurva kan alltså lika gärna innebära att färre går fler kurser. Man räknar dessutom konferenser, seminarier och introduktioner för nya arbetsuppgifter som personalutbildning och inkluderar dessutom utbildningar som den anställde delvis bekostar själv eller går på fritiden.
- Det är alltid svårt vad man tolkar in i begreppet kompetensutveckling, men våra medlemmar tänker snarast på en betald kurs utanför arbetsplatsen när vi frågar om de fått kompetensutveckling, säger Ulrika Hektor, Unionens expert på kompetensutveckling.
- 46 procent är alldeles, alldeles för lite, särskilt som vi av erfarenhet vet att det är de som redan har hög grundkompetens som får kompetensutveckling. Eftersom Unionen är ett förbund där utbildningsbakgrunden är väldigt spridd, är det en jätteviktig fråga att kompetensutveckling kommer alla till del, säger Ulrika Hektor.