Undersökningen, som genomförts av Novus Opinion på uppdrag av IT&Telekomföretagen inom Almega, omfattar 1 039 intervjuer och presenteras i dag, torsdag, för en grupp riksdagsmän.
53 procent anser att IT-tjänster, exempelvis installation av och support på bredband eller trådlösa nätverk, ska vara avdragsgilla. Ungefär fyra av tio uppger att de själva skulle köpa mer IT-tjänster, pensionärer i större utsträckning än andra.
- Jag ser framförallt att det här skapar fler möjligheter för unga människor att starta egna företag. Jag tror även att behovet kommer öka i takt med att vi får allt mer komplexa miljöer i hemmen. Jag tror att siffrorna kommer att vara väsentligt högre om några år, säger IT& Telekomföretagens ordförande Anne-Marie Fransson till Computer Sweden.
Lika optimistiska är inte kommentarerna på Computer Swedens hemsida. Här ett urval:
"Privatpersoner är ofta väldigt otacksamma. Man kan offra en hel dag på att hjälpa någon installera om en kraschad dator plus 300 olika program som fanns installerade för att kvällen därpå få ett ilsket samtal från den man hjälpt: Va fan har du gjort med min dator! Winamp ser ju helt annorlunda ut!"
"Tror definitivt att det finns en efterfrågan på lokal hjälp på plats. Det är nog inte bara jag som får ägna en del av min fritid åt just det och det brukar sällan vara pengarna som är problemet utan att det inte finns någon annan att anlita."
"Många har försökt sälja IT-tjänster till privatpersoner, men vad jag känner till finns det inte något företag som lyckats blir stort på det. Ett avdrag skulle säkert inte ändra på det. Det är helt enkelt inte tillräckligt lönsamt."
"Ett problem med privatpersoner är att de förväntar sig att man ska lösa alla problem som även kommer sig av deras fritidssurfande, fritidsnedlandande och fritidsinstallerande vilket ofta är svårt. Ett företag förväntar sig endast att man ska få den produktiva delen av datorn att fungera vilket generellt är lättare."