Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Guldklocka? Ja, tack!

När förståsigpåarna säger att man inte ska stanna på en arbetsplats längre än tre år, finns det ändå anledning att belöna trotjänarna? Ja, det tycks åtminstone företagen anse, visar Kollegas enkät.
Redaktionen Publicerad
Guldklocka på handled.

Trots att vi lever i hoppjerkornas tidevarv vill företagen belöna dem som varit med ett tag med något extra.

Fortfarande är det vanligt att man får en guldklocka efter 25 års tjänst, ofta finns möjlighet att i stället välja en annan gåva. Det är också vanligt med presenter till dem som fyller jämnt eller går i pension.

Det framgår av svaren från Unionenklubbar på företag i olika branscher.

För företagen har möjligheter att ge dyrare presenter förbättrats i och med att värdegränsen för skattefria så kallade minnesgåvor höjdes från 10 000 till 15 000 kronor vid årsskiftet.

1. Får ni en guldklocka efter lång och trogen tjänst?

2. Får ni gåvor vid andra tillfällen?

3. Är ni nöjda - eller skulle ni hellre vilja ha något annat?

 

Leif Wiklund, klubbordförande Fortum:

1. Efter 25 år i tjänst får man en guldklocka. Finns också möjlighet att välja annat.

2. När man fyller 50 och vid pension får man 5 000 kronor att köpa valfri gåva för.

3. Ja.
 

Johnny Wid, klubbordförande Svenska Spel:

1. Efter 25 års anställning bjuder Svenska Spel på en trevlig lunch och du får en gåva och blommor som uppskattning för dina insatser.

2. På din 50-årsdag får du en gåva och har möjlighet att vara ledig. På din 60-årsdag får du en blomsterbukett.

3. Har tyvärr inget svar på denna fråga.


Adrian Bordeianu, klubbordförande, Sogeti:

1. Vi får ett presentkort på 2 500 kronor när vi har jobbat i 25 år. Själv lade jag till pengar och köpte en jättefin penna, en Mont Blanc, jag har en passion för pennor.

2. Om man fyller 40, 50 eller 60 år kan man få en flaska champagne eller ett presentkort som är värt någonstans kring 250-500 kronor. Inget för 30 år. Folk som gifter sig brukar också uppmärksammas på liknande sätt.

3. Jag tycker att det är sympatiskt att det uppmärksammas och jag har inte hört några klagomål. Till jul har vi ibland fått vackra glas som också uppskattas. Däremot är det svårare att förhålla sig till småpresenter av tvivelaktig kvalitet, som till exempel t-shirtar som förlorar form och färg efter en tvätt. Jag har framfört detta till arbetsgivaren så civiliserat och ödmjukt jag har förmått, men det är känsligt att klaga på presenter...


Monika Sehlstedt, klubbordförande Astra Zeneca:

1. Ja, guldklocka efter 25 års anställning plus två semesterdagar till.

2. Vi får en gåva vid 50 år.

3. Jag kan ju bara svara för mig själv på den frågan och vill inte skåda given häst i munnen, jag är nöjd.


Susanne Håkansson, klubbordförande Ikea:

1. Ingen guldklocka men ett presentkort på en resa eller inköp på IKEA-varuhuset är det som gäller vid antingen 50-årspresent, 25 år i företaget eller pensionering. Vi får bestämma vilka två av dessa vi vill ha, på grund av skatteregler kan vi inte få alla tre. Presentkortet är på 8 000 kr.

2. Se ovan.

3. Vi är nöjda till hundra procent.


Åsa Wisborg, klubbordförande Sveriges Radio:

1. Ja det får vi. Vi får en månadslön.

2.  Nej.

3. Jag kan inte svara för alla, men jag tycker att det är väldigt generöst.


Bert Edbom, klubbordförande Ica:

1. Jo, vi får Guldklocka efter 25 år, alternativt en cykel eller något guldsmycke. Vet inte vilket värde det får uppgå till.

2. Vad jag vet så får vi en vecka extra betald semester det år man fyller 50 år.

3. Det är svårt att svara för alla andra, men jag tror rent generellt att man skall uppmuntra personer som stannar kvar på företaget.
 

Hans Fryklund, klubbordförande Hewlett Packard:

1. Vi får tio aktier efter 30 år i företaget.

2. Nej inga gåvor. Däremot finns det en summa så att den lokala chefen kan ordna med tårta och blommor när någon fyller 50 eller går i pension.

3. Det är nog lite olika. Men vi är ju ett globalt företag det här styrs utifrån nu, vilket är synd eftersom den svenska ledningen sitter närmast. Jag vet inte om vi skulle vilja ha mer, det är ju ändå inga större pengar i det här, störst betydelse har det nog i och med att folk tycker det är trevligt och att man blir uppmärksammad.

 

Anna Centerdal, klubbordförande Adecco:

1. Vi har ju inte funnits så länge. Men våra innemedarbetare har fått en designad skål efter tio år. Eftersom det är den närmaste chefen som ansvarar för uppvaktningen ser det väldigt olika ut när det gäller våra konsulter, men själv fick jag en designad ljusstake när jag jobbat i tio år. Värdet på gåvan får vara upp till 1200 kronor.

2. Den som fyller 50 får en dags permission och blir också uppvaktad med blommor, tårta och en gåva till ett värde av upp till 1500 kronor. Alla ska också uppvaktas och få en mindre gåva vid andra jämna födelsedagar, giftemål och om man får barn.

3. Det finns inget missnöje med nivåer eller så utan gäller i så fall att en del chefer haft dåligt koll och missat att uppvakta en del konsulter. Vi försöker nu få till så att samma uppvaktning ska gälla för alla men har inte kommit dit än.

 

Rolf Lind, klubbordförande Schenker:

1. Nej, vi får en summa att handla för. Hittills har det varit runt 3000 kronor men det ska väl ändras i år.

2. När man fyller 50 och går i pension får man också pengar.

3. Jag tror alla är ganska nöjda med det.

 

Caroline Selander, klubbordförande Amnesty:

1. Nej

2. En present vid jämna födelsedagar

3. Vi är nöjda

 

Anette Ericson, klubbordförande Scan:

1. Vi uppmärksammar jubilarer både efter 25 år på företaget och efter 35. De får en summa pengar, runt 6 000 kronor att handla något för.

2. När man fyller 50 får man också en summa, hur stor den är beror på hur länge man varit anställd.

3. Ja, jag vet att det uppskattas av dem som får det. Tidigare fick man silverljusstakar när man varit anställd 25 år och när det togs bort och man inte fick någonting under en tid blev många besvikna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.