Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Förmåner bransch för bransch

Anställda på Microsoft erbjuds att göra en god gärning -- på betald arbetstid kan man ägna upp till tre dagar åt volontärarbete. Man kan också få hjälp med barnpassning, fönsterputs, hemstädning och trädgårdsarbete eller att gå ärenden. Hur ser förmånerna ut i din bransch?
Redaktionen Publicerad 20 september 2013, kl 09:58
Man på roddmaskin i gym.

1. Vilka förmåner erbjuder ni era anställda?
2. Har förmånerna ni erbjuder förändrats över tid?
3. Hur utnyttjas förmånerna av de anställda/vilka förmåner är populärast?

 

Stena Line, Göteborg, presschef Jesper Waltersson:

1. Vi satsar mycket på friskvård och har förutom ett friskvårdsbidrag på 1 000 kronor per år egna gym ombord på fartygen samt i Göteborg som kan utnyttjas av medarbetarna. Det anordnas gemensamt deltagande i en rad olika motionslopp varje år, till exempel Göteborgsvarvet och Blodomloppet, samt att det finns en rad olika specialerbjudanden från olika företag inom friskvård. Medarbetarna har också vissa rabatter på resor med Stena Lines fartyg.

2. Fram tills för några år sedan fanns Rikskuponger som en del av anställningen, men de plockades bort som en del av ett stort besparingsprogram.

3. Friskvårdssatsningen har tagit fart på allvar och det är många som deltar i de gemensamma motionsloppen och tränar på de egna gymmen. Även friskvårdsbidraget utnyttjas mer och mer, men vår ambition är att få ännu fler personer att ta ansvar för sin hälsa och livsstil.

 

Fortum Sverige, presschef Christina Almgren:

1. Billigare elavtal samt friskvårdsbidrag på 2 000 kronor årligen. Samtliga anställda erbjuds en kostnadsfri placeringstjänst och pensionssammanställning som ger en samlad bild av deras pensioner. Vissa grupper omfattas även av en sjukvårdsförsäkring, en så kallad tiotaggare*.
Självklart har vi dessutom lunchförmån, fri frukt och kaffe, men där skulle vi sticka ut om vi INTE hade det, gissar jag.

2. Den kostnadsfria pensionsrådgivningen erbjuds nu till samtliga anställda, tidigare var det enbart till högre chefer. Rikskuponger har bytts mot Rikslunchen. Bilförmånen har ändrats från att vara på toppen av din lön till att vara ett bruttolöneavdrag.

3. Friskvårdsbidrag, Rikslunch, frukt, kaffe samt pensionstjänst nyttjas.

* Tiotaggare kallas anställda med lön som överstiger tio inkomstbasbelopp per år. För närvarande motsvarar det 566 000 kronor om året, eller mer.

 

Reklambyrån Vinter i Luleå, ekonomichef Carola Waara:

1. Vi bekostar träningskort upp till 4 000 kr per år och vi får träna en timme i veckan på arbetstid. Vi har också en sjukvårdförsäkring med bruttolöneavdrag, den ger bland annat förtur till specialistsjukvård. Vi har också tillgång till fika och frukt.

2. Träningskort och sjukvårdsförsäkringen har i stort sett samtliga tecknat.

3. Företaget är generöst med personalförmåner då personalen är vår viktigaste tillgång. Det som senast tillkommit är sjukförsäkringen.

 

WSP-group, HR-direktör Siv Axelsson:

1. Fruktkorg, gratis kaffe, smörgåsar till förmiddagen, kakor till eftermiddagen, friskvårdsbidrag på 2 100 kronor, möjlighet att hyra fjällstugor, konstförening, fritidsförening, olycksfallsförsäkring på fritiden.

2. Nej.

3. Friskvårdsbidraget och kaffet.

 

UNICEF Sverige kommunikationschef Petra Hellebrant:

1. Friskvårdsbidrag på 2 600 kronor, företagshälsovård om man har en anställning som varar i 12 månader eller mer, besök hos läkare på vårdcentral eller husläkarmottagning ersätts med 200 kronor, besök hos arbetsterapeut, dietist, kurator, logoped, naprapat, psykolog eller kiropraktor ersätts med 100 kronor per besök. Sjukhusvård ersätts med 80 kronor per vårddag och läkemedel ersätts med kostnaden för receptbelagda läkemedel.

2. Nej

3. Friskvårdsbidraget

 

Vasakronan HR-chef Cecilia Söderström:

1. Friskvårdsbidrag på max 3 000 kronor per år, sjukvårdsförsäkring (som ger tillgång till vård), sjukförsäkring (som fyller ut ersättning vid sjukdom), kaffe, frukt, olika former av kompetensutveckling, fyra extra ledighetsdagar per år, generösa regler för ledighet med lön (bland annat för eget bröllop och om man har barn som tar studenten), konstförening, personalförening med olika sociala aktiviteter, flextid, frukost en gång i veckan.

2. Många av förmånerna har vi haft länge men personalföreningen, där medarbetare aktiverar sig, har tillkommit.  Det kan vara aktiviteter av de mest skilda slag som att åka segway eller paddla kajak.

3. Sjukvårdsförsäkringen och ledighetsdagarna.

 

Tele24 AB Kalix, personalchef Johan Rosenqvist:

1. Vi har friskvårdsbidrag på 1 500 till 3 000 kr beroende på ort i landet, rabatterade priser på olika aktivitetsanläggningar, gratis träning med instruktörer två gånger i veckan, företaget betalar träningslopp, frukt, kaffe, massage, bibliotek på jobbet.

2. De har blivit mer hälsoinriktade.

3. Friskvården är populärast, den utnyttjas av 88 procent av de anställda.
 

Fritidsresor, kommunikatör Mathias Bergendahl:

1. Tillgång till många hälso- och träningsarrangörer som erbjuder motions- och hälsorelaterade tjänster, bland annat massage. I övrigt erbjuds ögonlaserbehandlingar, tjänster inom hem som städning med rut-avdrag samt matkasse och annat med löneavdrag enligt Skatteverkets regler. Anställda kan även välja årskort på SL med månadsavdrag på lön. Vi erbjuder även vissa reseförmåner.

2. Utbudet av har ökat, mycket tack vare ett samarbete med Flexpay, ett företag som erbjuder förmåner för anställda.

3. Förmåner som rör hälsa och träning är mycket populära.

 

LKAB, Personalchef Mikael Pudas:

1. Fri tandvård för alla till alla för upp till 5 000 kr per år. Sedan betalar man själv 30 procent av kostnaden för det som är utöver. De anställda har en gång avstått högre lön och företaget betalar en tandvårdsförsäkring. Gäller all tandvård förutom kosmetisk.

Företaget har egna motionslokaler där anställda kan träna på fritiden. De kan också gå på valfritt gym, där arbetsgivaren först betalar för enstaka besök. När de blivit tillräckligt många får den anställde ett årskort i stället. LKAB har också en fritidsförening där anställda har möjlighet att hyra stugor i fjällen till ett förmånligt pris.

2. Det har nu varit samma förmåner ganska länge. Men för ett par år sedan lades en fritidsbutik ner, där man kunde köpa fiskeutrustning lite billigare.

3. I princip alla utnyttjar tandvården. Utslaget på alla anställda så kostar det företaget ungefär 2 000 kronor per anställd och år.

 

ICA Mari Orbe på avdelningen för Compensation Benefits

1. I stort gäller att alla anställda har möjlighet att träna i egna gym och motionslokaler där det också erbjuds träningspass som leds av extern personal. Man kan få massage och hjälp av naprapat till ett reducerat pris. Personalen får en förstärkt föräldrapenning, utöver den kollektivavtalade föräldralönen. Förmånen gäller i maximalt 360 dagar.

Fruktkorgar och tidningar. Alla erbjuds subventionerad lunch. Ta del av rabatterade erbjudanden från leverantörerna, exempelvis billigare resor.

Om man som anställd har ett ICA-bankkort så får man fem procents rabatt på de nästan alla inköp på ICA. Ett undantag är inköp av varor som innehåller nikotin. Om man har ICA-bankkoret så kan man också få förmånligare lån och bolån och billigare bil- och hemförsäkringar.

Som anställd behöver man inte betala årsavgiften för det egna ICA-bankkortet vilket också gäller familjemedlemmarna.  Det är en förmån med ett värde på upp till 320 kronor per kort och år.

När man fyller 50 år så får man en veckas betald ledighet, dock utan semesterersättning.

2. Det som förändrats är att man sedan ICA-banken kom till för över tio år sedan har haft möjligheter till billigare lån och försäkringar och annat som ger ekonomiska fördelar. För ett par år sedan infördes också personalrabatten på fem procent på alla inköp av mat och annat inom ICA till alla anställda med ett ICA-bankkort.

3. Jag tror att personalen upplever att det är ett generöst företag i och med alla förmåner. Många tar del av massage och får hjälp av naprapaten. Men nu vill många inom ICA ha andra förmåner, som ett årskort på ett externt gym i stället för att bara kunna träna på arbetsplatsen, vilket man nu därför ser över.

 

Volvo Personvagnar, Göteborg, Susanne Nilsson på Employee benefits:

1. Tjänstebilserbjudande  - alla anställda har möjlighet att leasa en bil till ett lågt pris - och får då också trängselskatten betald

De anställda får 1 500 per år för friskvård, som gym, massage eller något liknande. Bonusprogram för alla anställda på samma villkor för alla där man på vissa villkor, som att man nått uppsatta mål, får ett engångsbelopp som betalas ut en gång per år.

Om man jobbar mycket övertid och väljer att sätta in det i sin tidsbank så kan man växla tiden till extra pengar i tjänstepensionen.

2. Tjänstebilserbjudandet har förbättrats successivt under åren, bland annat har det blivit att billigare att leasa. Trängselskatten har tillkommit på senare tid. Villkoren för bonusen har ändrats flera gånger. När det gäller friskvården har flexibiliteten ökat vad gäller val av friskvård

3. Den mest populära förmånen är att kunna leasa en tjänstebil.

 

Forma Publishing group, Richard Hante, klubbordförande, Stockholm:

1. Frukt, kaffemaskiner, vattenmaskiner och vi får friskvård för 3 000 kronor om året. Sen kommer det hit en massör som tar 400 kronor i halvtimmen. Dessutom har vi personalrabatter på prenumerationer på förlagets tidningar och på systerförlagets böcker. Vi har en julfest men julklapp får vi inte längre, bara ett besked att arbetsgivaren skänkt pengar till välgörande ändamål. Utesäljarna och några chefer har tjänstebil.

2. Rikskupongerna har försvunnit. Arbetsgivaren har också skärpt reglerna för friskvårdstimmen och dragit in på konferensresor. Dessutom har man dragit in på företagshälsovården - visst får man vård om man behöver, men tidigare var det mer frikostligt.

3. Svårt att säga. Ingen skulle klara sig utan kaffemaskinen, då skulle vi dö, men den räknar alla som självklar. För något år sedan fick vi rösta mellan om vi skulle behålla frukt och massage eller utlandskonferenser och då vann frukten.

 

Clas Ohlson, Rune Haglund, klubbordförande, Insjön:

1. Vi får frukt och kaffe och på några ställen finns det vattenmaskiner. Vi har ett friskvårdsbidrag på 1 000 kronor om året och 15 procent personalrabatt på sortimentet. Vi har också förhandlat till oss 15 timmars kompledighet per år. Dessutom personalfester, kickoffer och julpåse (där har vi full pott. Inga osäljbara varor från lagerhyllan)

2. Det har nog varit så här så länge jag har varit här, alltså i 26 år. Även om ledningarna har bytts har vi lyckats behålla våra förmåner.

3. Personalrabatten. Alla som handlar tycker det är roligt att få rabatt.

 

Egmont , Victoria Kirchhoff, klubbordförande:

1. Rikskuponger, motionsbidrag på 2000 kronor, arbetstidsförkortning, frukt, kaffe och bubbelvatten. Dessutom subventionerad parkering, personalrabatt på alla produkter inom hela koncernen och full företagshälsovård. Både julfest och sommarfest och möjlighet att boka fjällstugor som företaget äger. Så får vi frukost på fredagarna i kombination med ett möte.

2. Frukten kom för något år sedan. Tidigare fick gratis vi alla böcker och tidningar som producerades, men det satte Skattemyndigheten stopp för. Vi hade också stugor på västkusten, men var det ingen som utnyttjade dem, så de såldes.

3. Alla använder frukt, vatten och kaffe och många utnyttjar parkeringen. Stugorna är det inte så många som använder.

 

CSC, HR-manager Therése Sörman:

1. På CSC så har vi möjlighet att använda oss av flextid och samla på oss plus eller minus flex. Vi har tillgång till fri massage en gång per månad på arbetstid. Friskvårdsbidrag på 2 500 kr per medarbetare och år. Möjlighet till att arbeta hemifrån, då alla medarbetare har en laptop och en mobiltelefon, och många av våra möten är telefonmöten istället för fysiska möten, så kan man delta på möten vare sig man är på arbetsplatsen eller hemma.

2. Många uppskattar flexibiliteten som kommer med flextid och möjligheten att kunna arbeta hemifrån. Till exempel kan en medarbetare åka lite tidigare från jobbet för att hämta barn på förskolan för att sedan arbeta senare på kvällen och det vet vi att många uppskattar. Även möjligheten till kostnadsfri massage på arbetstid är populärt och något som vi tycker bidrar på ett förebyggande sätt när det gäller den fysiska arbetsmiljön.

3. Vi försöker fånga upp vad som händer utanför CSC och uppdatera våra förmåner för att vara en attraktiv arbetsgivare, men de har inte förändrats så mycket på senare år.

Redaktionen