Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Göran Persson sval till Sifkrav

Statsminister Göran Persson anser att Sifs fackliga arbete är en tillgång för Sverige. Men han tycker inte att förbundsordförande Mari-Ann Krantz invit till samarbete för att hindra jobbflykt till utlandet innehåller något nytt.<br />
Publicerad
På den nionde Sifkongressens första dag - 180 fackliga ombud är samlade i Göteborg - presenterade Sif en rapport om jobb som gått förlorade i småländska småföretag. Närmare 2 000 jobb, inte bara okvalificerade, har de senaste fem åren antingen försvunnit till låglöneländer eller nyetablerats utomlands i stället för här hemma.
I en debattartikel i Dagens Nyheter uppmanar Mari-Ann Krantz regeringen att arbeta för en "långsiktigt hållbar näringspolitik" och inte bara brandkårsutryckningar som i fallet Trollhättan.
Göran Persson var en av inledningstalarna på kongressen. Han berömde Sifs fackliga arbete som en viktig demokratisk tillgång men valde att inte kommentera förslagen i rapporten och debattartikeln. På en presskonferens efteråt sa statsministern att alla Mari-Ann Krantz´ förslag går att hitta i årets regeringsdeklaration.
- Jag har inget att opponera mot artikeln, men jag tror inte att Sifs mål är att behålla alla jobb i Sverige. Facket arbetar för att utveckla jobben, sa Persson.
- Hur många av de jobb vi förlorat till Asien och Östeuropa vill vi ha tillbaka? Det handlar om enklare produktion. Vi måste svinga oss upp en nivå och se till att de kvalificerade jobben blir kvar i Sverige.
Göran Persson betonade att även små och medelstora företag behöver konkurrera på en växande marknad. I stället för en hemmamarknad med nio miljoner människor behöver de ut på en europeisk marknad med flera hundra miljoner konsumenter.
Hans råd till fackföreningarna var att bygga europeiska och globala nätverk för att skapa en motkraft till det internationella kapitalet.
I sitt tal till kongressledamöterna lyfte Göran Persson det livslånga lärandet.
- Återkommande utbildning. Att ständigt lära sig, att ständigt tänka om.
Frågan är hur det rimmar med att regeringen nyligen i budgetförhandlingarna skrotade TCO:s och riksdagsmajoritetens individuella kompetenskonton? De nära sex miljarder som samlats på hög ska i stället finansiera slopandet av arvs- och gåvoskatten. Pengar går också till utbildning av vårdpersonal och studiestöd för äldre.
- Det behövs helt andra åtgärder för att vidareutbilda nåt hundratusental 40-45-åringar om året. Det är en omfattande investering i kunskap. En reform av samma storleksordning som högskolans utbyggnad. Det behövs för att vi ska klara konkurrenskraften, sa statsministern på presskonferensen.
Hur ska den reformen se ut?
- Jag är inte klar över det just nu. Det är ett framtida reformområde som bland annat får diskuteras på nästa s-kongress.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.