Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Godisstopp på godislager

Godisförbudet på Menigo har blivit en snaskig nyhet.
- Vi får bjuda på det. Vi har en bra relation med facket och senast i förrgår diskuterade vi reglerna och var överens, säger vd:n Fredrik Gren.
Eva Karlsson Publicerad

Flera tidningar har de senaste dagarna berättat att de anställda på Menigo Foodservie i Arlöv har förbjudits att äta godis på jobbet. Förbudet kom till efter att en anställd tagits på bar gärning med att snatta.

Huvudskyddsombudet Ronny Franzén anser att förbudet är kränkande och har anmält företaget till Arbetsmiljöverket. Till tidningen Metro säger han att förbudet innebär svårigheter, inte minst för dem som försöker sluta röka och inte får tugga nikotintuggummi.

Menigo säljer mat, dryck och godis till bland annat restauranger och dagis runt om i Sverige och vd:n Fredrik Gren säger att förbudet gäller dem som befinner sig på lagret och kör truck. Att dricka en Coca-Cola medan man kör kan få konsekvenser om man spiller. Men visst får man tugga nikotintuggummi eller suga på en halstablett.

- Vi har ett pausrum två meter ifrån där man plockar ordrarna och där bjuder vi på frukt eller godis, som man kan ta om man får ett blodsockerfall.

På lagret är det försiktighetsprincipen som råder och man får inte äta samma sorts varor som säljs till kunderna. Det har hänt att kunderna har fått förpackningar som någon plockat ur.

- Att leverera förpackningar som är uppbrutna är som att någon tar en tugga på ett äpple och lägger tillbaka det till någon som tror att han betalar för ett helt. Det skadar oss oerhört mycket.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.