Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gick på toa två gånger för mycket

En kvinna i Uppsala fick sparken efter att hon gått på toaletten under ett arbetspass. Nu stämmer Unionen callcenterföretaget Fundraisingbyrån AB för bland annat brott mot las.
- Jag blev kränkt och arg. Arbetsmiljön var katastrofal, säger Unionenmedlemmen.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Den 20-åriga Unionenmedlemmen arbetade som telefonförsäljare, med uppgiften att få medlemmar i Greenpeace att stötta vissa projekt. Ganska snart stod det klart att arbetsmiljön gav mer att önska. Efter att ha jobbat flera gratispass på prov hade företaget efter några dagar  en presentation där det klargjordes att toalettpauser under arbetspasset var förbjudet och bötades med en kvarts avdrag på lönen.

- Visst lät det konstigt och arbetsmiljön var katastrofal, men jag var i behov av pengar, så jag tänkte att jag skulle ge det en chans.
En arbetsdag var hon dock enligt Unionens stämningsansökan tvungen att gå på toaletten vid två tillfällen.

- Jag höll i handtaget när min chef kom och sade att hon ville prata med mig. Hon sade att det inte var okej att gå på toaletten. Andra gången det hände vinkade hon till sig mig igen och sade att jag nu hade gått på toaletten två gånger, och det var två gånger för mycket. Enligt henne störde jag de andra anställda. Det kändes sjukt, man måste ju få gå på toaletten eller hämta ett glas vatten vid behov.
Medlemmens provanställning avslutades med omedelbar verkan och hon kontaktade Unionens regionkontor i Uppsala som gav henne rådet att ringa upp sin chef och spela in samtalet. Det gjorde hon, och verksamhetschefen bekräftar enligt medlemmen i samtalet att det var toabesöken som var orsaken till hennes avsked.

- Det är ju som att vara en slav. Det är provocerande att företag som ska stå för fina ideal samarbetar med den här arbetsgivaren, som inte ens kan hålla sig till svensk lag.

Unionen anser att företaget betett sig illa på flera punkter gällande både lön och anställningsskydd och stämmer därför Fundraisingbyrån AB på drygt 50 000 kronor.

Vid den tidigare förhandlingen förnekade företaget att de har några regler som säger att de anställda inte får gå på toaletten.
- Det hände att föräldrar till ungdomar som jobbar där ringde och frågade om toareglerna, men då blånekade de och sade att det inte existerade. Jag litar inte på att reglerna har ändrats nu heller, säger Unionenmedlemmen.

Fundraisingbyrån AB vill inte kommentera händelsen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.