Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ge bort en get - men inte i paket

Unna dig själv en get till jul. För blott en hundring får du inte bara en livs levande get utan i priset ingår också en hel familj som sköter om geten åt dig.
Johanna Rovira Publicerad

Inför jul ökar vår benägenhet att skänka pengar till välgörenhet - ett faktum som fått biståndsorganisationerna att hitta på fantasifulla "gåvor" att ge till nära och kära. Röda korset säljer till exempel tomma paket. På Individuell Människohjälp kan man köpa alternativa julklappar som dass, kaffebuskar och getter. Tanken är att man ger geten i julklapp till sin syster, men i själva verket hamnar den hos en bättre behövande familj i Zimbabwe.

Välmenande julklappar riskerar dock att uppfattas som en knäpp på näsan av mottagaren. Välgörenhet är trots allt en upplevelse de flesta av oss vill utöva själva - vi vill inte bli snuvade på känslan att ge. Dessutom kan det lätt uppfattas som att givaren misstror mottagarens förmåga att själv vara solidarisk mot andra.

Så köp gärna getter, kaffeplantor och kiwiträd, men inbilla dig inte att givmildheten uppskattas i fler led än ett. Ge syster en pepparkvarn och behåll geten själv och gläds åt att ha bidragit till att göra livet lite bättre för familjen som tar hand om ditt nya husdjur.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.