Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gå i pension - inte bara att gå

När du fyller 65 kommer du till himmelen sjöng ett punkband en gång i tiden, men så enkelt är det inte längre. <br />Man måste faktiskt säga upp sig för att gå i pension då. <br />Men den som vill stanna lite längre kan möta motstånd från arbetsgivaren, visar en rundringning Lön&Jobb gjort.<br />
Publicerad
Ulla fyller 65 i höst. Men för den sakens skull vill hon inte sluta jobba.
-Jag mår inte speciellt dåligt, jag har roliga arbetsuppgifter och dessutom behöver jag den sociala biten. Jag känner mig inte mogen att gå i pension än, säger hon.
Men hennes arbetsgivare vill annorlunda. Det är neddragningar på gång på företaget och arbetsgivaren har föreslagit att Ulla ska sluta eller åtminstone gå ner på halvtid och fylla ut resten med pension.
-Det känns inte så kul. Jag har jobbat här i över 20 år och vet inte vilka rättigheter jag har. Jag avvaktar och ser vart åt det lutar.
Enligt lagen kan det bara luta åt ett håll, nämligen att Ulla får stanna. 2003 kom det en ändring i lagen om anställningsskydd, LAS, som säger att anställda har rätt att stanna på sin tjänst tills de fyller 67 år. Därefter får de jobba kvar med arbetsgivarens goda minne.
Viola Nilsson-Vaara vid Vänsterpartiets kansli i Gällivare kommun är villrådig inför att eventuellt gå i pension i höst då hon fyller 65 och hennes arbetsgivare tycks inte heller veta hur de ska förhålla sig.
-Jag vet inte om jag ska gå, jag har inte tänkt så långt. Jag vet inte heller vad min arbetsgivare tänkt sig. Det hänger liksom lite i luften och jag vet inte vad som ska hända. Jag tänker och de tänker. Jag såg ju någonstans att jag har rätt att jobba till 67, men jag tror knappast att det blir så långvarigt. Jag vet inte.
Det är inte så enkelt att veta. Den rörliga pensionsåldern tycks rörig, inte minst för att folk blandar ihop begreppen och har kvar bilden av att 65 år är en magisk gräns. Många arbetsgivare känner inte till reglerna. Frågeställare i Jouren hallå har också fått olika svar på sina frågor om pensionsålder.
-Pensionsålder är ett ord som ska bort, det virrar bara till det. Vi pratar istället om avgångsskyldighet, säger Boel Holst, ombudsman på HTF Stockholm, som vet besked.
- Tidigare hade arbetsgivaren rätt att slänga ut dig vid 65 år. Numer är det 67 som gäller. Men det innebär inget tvång att jobba till 67. Du kan alltid säga upp dig och ta ut din pension, det är inte mer dramatiskt än så, säger hon.
Kopplingen mellan försäkringen (själva pensionssystemet) och LAS är borta i och med att åldersgränsen flyttades. Den som har ekonomisk möjlighet kan börja ta ut pension redan vid 61, men har stöd i LAS att stanna till 67.
-Ändringen i lagen är till för att ge folk som tjänat dåligt en chans att få bättre pension, säger Boel Holst.
Enligt Boel Holst känner många arbetsgivare inte till de nya reglerna. Det kan därför uppstå palaver när en anställd vill jobba vidare. Därmed inte sagt att man som anställd behöver upplysa sin arbetsgivare om hur man tänkt göra.
-Det beror på vilken relation man har till sin arbetsgivare. Man måste ändå förutsätta att arbetsgivarna har den kompetensen att de vet att de inte kan göra sig av med folk.


Lönebidragare diskrimineras


65 år lever fortfarande kvar som pensionsgräns för AMS. Vid 65 dras lönebidraget in för de berörda, trots att även de har laglig rätt att jobba kvar till 67.

Runt 55 000 personer med någon form av nedsatt arbetsförmåga, som går på så kallat lönebidrag, kan tvingas gå i pension vid 65 oavsett om de vill det eller inte, och oavsett att lagen säger att alla har rätt att stanna till 67. När en lönebidragare fyller 65 dras nämligen bidraget in.
-Jag anser att det är diskriminering av handikappade, säger Boel Holst. Det innebär att arbetsgivarna plötsligt får stå för hela lönen istället för kanske 20 procent av den, vilket kan leda till uppsägningar. Jag är förvånad att inte arbetsgivarna har reagerat på detta.


Vill ha 72-årsgräns


Kristdemokraterna vill förlänga den lagliga rätten att behålla jobbet till 72 år. Förslaget presenterades i partiets tillväxtrapport i somras.
-Ålderssammansättningen förändras nu i snabb takt - om vi ska klara av tillväxten krävs att de som vill får chansen att jobba, säger Mats Odell, kristdemokraternas ekonomisk-politiske talman.
-Det ligger inget tvång i detta. Ingen kommer någonsin att tvingas jobba en minut längre än de vill, vi öppnar bara möjligheter för dem som vill.
Ett annat förslag i rapporten är att införa lagstadgad rätt till deltidsarbete från 61 år.
-I dag går många från 100 procents arbete direkt i pension. Vi tror att många fler skulle vilja vara kvar i arbete om de fick möjlighet att gå ner i tid.
Kristdemokraterna föreslår också att inkomstskatten och arbetsgivaravgiften slopas för dem som fyllt 65 men som fortsätter att arbeta.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.