Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fysisk aktivitet ger bättre beslut!

För tre år sedan bestämde jag mig för att byta livsstil. Jag bytte ut kvällarna i soffan mot löpträning och styrketräning. Från trött och seg i tanke och handling till klarhet och beslutskraft.
Mats Andersson Publicerad 1 november 2010, kl 12:15

För tre år sedan bestämde jag mig för att byta livsstil. Jag bytte ut kvällarna i soffan med CSI Miami och skräpmat mot löpträning och styrketräning. Jag anlitade också en personlig tränare under nio månader. Den förändring jag upplevde var omtumlande, inte minst i mitt ledarskap. Från trött och seg i tanke och handling till klarhet och beslutskraft.

Jag är övertygad om att vi skapar större förmåga till analys och beslutsfattande genom att utveckla vår fysiska kapacitet. Vi skapar dessutom större uthållighet i möten med människor; i affärsrelationer, i förhandlingar, i personalsamtal. Jag känner idag stor skillnad och jag vet att jag nu är en bättre chef och ledare. Den energi och glädje som följer av fysisk aktivitet gör mig dessutom till en bättre partner i privatlivet.

I ledarskapet är vi förebilder för våra medarbetare. När jag idag åker på konferens eller längre möten med min personal, packar många numera med sig sina träningskläder. På morgonen går starten på en halvtimmes löprunda eller promenad samt världens bästa mötesdag!

Nu kanske några tänker att det låter väldigt prestationsinriktat att i en fullspäckad vardag också trycka in fysiska aktiviteter flera gånger i veckan. Jag menar att hälsofrämjande träning aldrig får vara prestationsdriven. Den ska vara driven av lust. Först då blir träningen en tillgång och inte en belastning. Nu drar jag ut på dagens löprunda. Har du lust att följa med? 

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.