Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fullbokat i Trollhättan

Det var fullt hus i Innovatum när Unionen Väst bjöd på mingel och bluesunderhållning.
"Släng det gamla på komposten... så livet kan få blomma sen", sjöng Louise Hoffsten.
Eva Karlsson Publicerad

I går kväll gjorde Saabs klubbordförande samma sak som över tvåhundra andra minglande medlemmar och presumtiva medlemmar. Hon kopplade av jobbet.

- Jag ska i alla fall göra det fram till klockan åtta i kväll, sa en leende Anette Hellgren och högg in på sin pastasallad.

Temat var balans mellan arbetsliv och fritid. Gränserna suddas ut när vi kan bli nådda var som helst och när som helst. Tekniken skapar frihet men också stress, och det är arbetsgivarens ansvar, anser Unionen, att se till att arbetsmiljön är god och att regler och lagar efterföljs.

Unionen Väst garanterade på stående fot "balans i själen" för oss som hade kommit till Clubscenen på Innovatum. In kom Louise Hoffsten med sitt band och drog igång en blues. Tvåhundra par fötter rörde sig i takt med musiken.

Hon var förkyld och hes och drack te med honung mellan låtar som Let the best man win och You're bringing out the Elvis in me. En timme gick snabbt.

- Nu ska vi sluta med en låt som jag har döpt till Unionenlåten, sa Louise Hoffsten och sjöng "Varför skola människor strida".

Efter ett extranummer släppte publiken något motvilligt iväg henne.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.