Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Friskis & svettis stäms för att ha kränkt muslimer

- Muslimer är dumma i huvudet, sa chefen.
Efter att ha fått höra liknande saker ett antal gånger slutade Suheila Zaarourah och Saseen Daher sina arbeten på Friskis & svettis i Malmö. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen, DO, föreningen.
Niklas Hallstedt Publicerad

I vintras var Suheila Zaarourah och Saseen Daher timanställda i Friskis & svettis reception.

- Vi blev hånade hela tiden på grund av att vi bar slöja, säger Suheila Zaarourah.

Vid ett flertal tillfällen blev de kränkta av anläggningens chef på grund av sin religion, berättar hon.

- En gång när vi stod i receptionen kom han in och sa att muslimer är dumma i huvudet som fastar och svälter ihjäl. En annan gång sa han att ni är dumma i huvudet som följer Koranen, det är bara en gammal bok skriven av människor.

Chefen ska också ha sagt att slöjan hindrade dem från att få fast jobb, enligt Suheila Zaarourah.

-  Han sa att om ni tar av er slöjan får ni fast anställning och blir mer omtyckta.

När de via en kontaktperson förde upp trakasserierna till Frisk & svettis högste chef i Malmö, Lasse Twetman, lovade han, enligt Suheila Zaarourah att ta tag i saken. Men det var först senare, efter att DO tagit upp saken, som han hörde av sig.

- Efter anmälan ringde han och sa att det gick att lösa på annat sätt. Jag höll inte med honom, därför vet jag inte heller hur han menade.

Kollega har sökt Lasse Twetman utan att lyckas nå honom. I Skånska Dagbladet förnekar han anklagelserna och säger att han tror att det handlar om ett missförstånd, beroende på att en av kvinnorna pratar väldigt dålig svenska.

Att han inte kan avse Suheila Zaarourah är solklart för alla som pratat med henne. Enligt henne kan det knappast heller gälla hennes kollega.

- Att de säger att vi inte pratar bra svenska är bara för att förneka det hela.

Suheila Zaarourah tycker att Friskis & svettis reaktion är märklig, inte minst eftersom hennes och kollegans jobb ledde till att föreningen fick mer än 50 nya medlemmar.

- Vi fick många muslimska tjejer att komma och träna, tidigare hade de inte vågat eftersom det bara var svenskar där.

DO:s jurist Ola Sundström konstaterar att man försökt nå en förlikning med Friskis & svettis, men att föreningen inte varit intresserad.

- De säger att de inte sagt de här sakerna. Bara att det har funnits en form av kulturdiskussioner.

Enligt lagen är arbetsgivare skyldiga att motverka och förebygga diskriminering av anställda. I det här fallet påstås den lokala chefen ha deltagit i trakasserierna, medan den högste chefen inte har agerat när han fått kännedom om dem. DO kräver 100 000 kronor vardera i skadestånd till de båda kvinnorna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.