Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Forskare ifrågasätter rehabilitering

Arbetsinriktad rehabilitering har blivit ett legitimt sätt att manövrera ut långtidssjukskrivna från arbetslivet, anser professor Antoinette Hetzler vid Lunds universitet. Hon har i en studie funnit att rehabilitering allt mer sällan leder tillbaka till arbete.
Publicerad
I undersökningen har två grupper i Skåne granskats, de som var långtidssjukskrivna i början av 90-talet respektive 2001/2002. Medan drygt hälften av de första som fick rehabilitering kunde återgå i arbete kunde endast en tredjedel av de senaste göra det.
Under tioårsperioden fördubblades den genomsnittliga sjukskrivningstiden för de som fick rehabilitering, från 314 till 724 dagar. 12 procent fick förtidspension i början av 90-talet medan 51 procent fick det 2001/2002.
Av undersökningen drar Antoinette Hetzler slutsatsen att eftersom rehabilitering ofta leder till längre sjukskrivningar och mer sällan till en återgång i arbete så måste den ifrågasättas. Hon hävdar bestämt att det inte spelar någon roll när rehabiliteringen inleds eller att en förändrad sjukdomsproblematik kan ha påverkat resultatet.
- Vi fann att förhållandena under perioderna är jämförbara.
Det är det allt hårdare klimatet på arbetsmarknaden som gör skillnaden i resultatet, anser hon.
- I början av 90-talet fanns få jobb på arbetsmarknaden, ändå kom fler långtidssjukskrivna tillbaka i arbete. I dag accepteras inte att någon kommer tillbaka som inte kan jobba för fullt.
- Jag har också länge sett att försäkringskassan har en underordnad position gentemot läkarna och arbetsgivarna. Lösningen kan då från arbetsgivarens sida bli att den försäkrade blir förtidspensionerad.
I undersökningen konstateras att rehabilitering är vanligare när företagshälsovården är första sjukskrivande instans. Men att det innebär att de sjukaste får rehabilitering och att det påverkar hur många som kan börja jobba igen är fel, hävdar hon.
- Försäkringskassan väljer ut vem som får rehabilitering utifrån en mängd kriterier och vi har sett att det inte nödvändigtvis är de sjukaste.
Sifs arbetsmiljöhandläggare Börje Sjöholm anser att tidsaspekten visst spelar roll.
- Flera undersökningar har visat att en tidig rehabilitering ger väldigt positiva effekter . Men ambitionen hos alla parter är viktig och tyvärr vill alltför många arbetsgivare inte ta emot ej fullt arbetspresterande i dag.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.