För några år sedan infördes sexuell läggning i raden uppräknade utsatta grupper i FN:s resolution om utomrättsliga avrättningar, alltså mord som inte sanktionerats i domstol. Men på initiativ av arabiska och afrikanska nationer, röstades en ändring igenom förra veckan och orden "sexual orientation" togs bort.
- Jag ser det som ett stort bakslag, säger Erik Ullenhag, integrationsminister med ansvar för HBT-frågor.
- Det var den enda resolution där man nämnt HBT-personer över huvud taget och den sände en tydlig signal om att FN-systemet gemensamt erkänner att det finns problem med att människor mördas på grund av sin sexuella läggning.
- Det är skrämmande och oerhört problematiskt, säger Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande för RFSL.
- Det betyder i praktiken att det inte existerar någon skrivning som förbjuder avrättning på grund av sexuell läggning inom FN och att resolutionen blir omöjlig att använda mot de länder som praktiserar dödsstraff på grund av sexuell läggning, eller där utomrättsliga avrättningar av HBT-personer sker.
Enligt Erik Ullenhag betyder dock ändringen i resolutionen inte att det nu är fritt fram att döda homosexuella, bisexuella och transpersoner, som en del människorättsorganisationer hävdat.
- Det är absurt att orden stryks, det innebär att en majoritet anser att det inte är ett problem att folk mördas på grund av sexuell läggning och vi vet att det är ett mycket stort problem runt om i världen.
Shadé Jalali, likabehandlingsexpert på Unionen, talar även hon om ett bakslag för HBT-frågorna.
- Om man inte sätter ord på diskrimineringsområden kan man heller inte säga att man kommit åt problemet. Det blir för diffust. Det är viktigt att man erkänner och bekräftar att det förekommer diskriminering på grund av sexuell läggning, säger hon.
- Nu är det viktigt att vi från fackligt håll försöker lyfta och påverka frågorna i de sammanhang vi finns. Unionen tog nyligen ett bra första steg genom att lyfta HBT-frågan på Uni-kongressen i Nagasaki.
- Vi hoppas få in skrivningen igen i framtida resolutioner och att regeringen använder sin möjlighet att påverka. Det ställer en del krav på utrikesminister Carl Bildt att mer offensivt driva HBT-frågorna internationellt, säger Christian Antoni Möllerop.
Fotnot: UNI är en international som samlar 900 tjänstefack från hela världen.