Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Flexande pappor mindre jämställda

Männens möjlighet att flexa gör att de faktiskt är föräldralediga mindre, visare en färsk rapport från Unionen som presenterades i samband med utdelningen av årets Guldnapp.
Johanna Rovira Publicerad

I den rapport som gjordes inför förra årets Guldnapp - Chefskap och föräldraskap - framkom att sju av tio tillfrågade ansåg att flexibel arbetstid är en faktor som underlättar kombinationen arbetsliv och föräldraliv. Inför årets guldnapp ville Unionens likabehandlingsexpert Shadé Jalali därför undersöka hur föräldrar som har möjlighet att flexa har det hemma och på jobbet. Resultatet, rapporten Gränslösa föräldrar - en studie om föräldraskap och arbetstid, presenterades under utdelningen av årets Guldnapp.

- Vi har det ganska jämställt hemma, men kvinnorna gör lite mer av vardagssysslor som att hämta och lämna på dagis och handla, säger Shadé Jalali.

- Män använder lite mer av sin flextid till att jobba mer och lägger ganska mycket mer på en hobby, som till exempel golf eller segling. De gör också mer underhållsarbeten - praktiska saker som att fixa i hemmet, reparera bilen.

Trots att många män säger att de vill ha flexibla arbetstider för att kunna kombinera familjeliv och arbetsliv, så visar Unionens undersökning Gränslösa föräldrar att de män som kan flexa är föräldralediga mindre än män överlag. Bland kvinnorna finns det ingen skillnad.
- Flexibiliteten kanske underlättar men det påverkar pappornas mönster, de är hemma mindre än andra pappor. Var tredje tillfrågad pappa var föräldraledig mindre än en månad.

- Många säger att det där med jämställdhet kommer att ge sig när den nya generationens män börjar få barn. Jag vill gärna hoppas att det är så, men i undersökningen kan vi se vissa tendenser på motsatsen. För pappor i åldersgruppen 35-49 år är det mer självklart med föräldraledighet än för pappor under 35, säger Shadé Jalali.

Även TCO:s pappaindex visar att en av tre pappor under 35 år tog ut mindre än en månad i föräldraledighet med sitt senast födda barn.
Rapporten Gränslösa föräldrar visar också att mammorna oftare går ner i arbetstid, trots att de kan flexa. Varannan kvinna, men bara var tionde man i undersökningen har gått ner i arbetstid för att hinna med att ta hand om barn och familj.
- En tredjedel av dessa kvinnor går dessutom ner i tid i fem år eller mer, säger Shadé Jalali som konstaterar att arbetslivet inte gynnar föräldrar och att detta bidrar till ojämställdhet i samhället.

- Många medlemmar vittnar om oönskade omplaceringar och sämre löneutveckling efter föräldraledigheten.. Karriärmöjliheterna blir sämre när man inte är lika tillgänglig på jobbet och även om lagen numer förbjuder det så förekommer uppsägningar.

- Det är inte okej att det ser ut så här. Vi behöver ett jämnare uttag av föräldraledigheten. Kvinnor behöver ge ifrån sig och män behöver ta för sig, säger Shadé Jalali.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.