Vill du att Unionenklubben förhandlar din lön i årets lönerevision? Den frågan ställde klubben i en enkät till anställda på Ericsson på Lindholmen och i Mölndal. 70 procent svarade ja på frågan. Över hälften av dem som svarade på enkäten var inte medlemmar i Unionen. Eftersom Sveriges ingenjörer är det större facket på arbetsplatsen är det sannolikt att en hel del av svarande är deras medlemmar.
Bakgrunden till frågan är att Sveriges ingenjörer i år har ett nytt löneavtal som lägger större ansvar på individen. Den anställde förhandlar själv med sin lönesättande chef. Kommer man inte överens går det att begära hjälp av det lokala facket.
- Det finns ett antal akademiker på företaget som är väldigt konfunderade över hur deras nya avtal hanteras. En del har redan tagit steget och bett att få gå över till oss, säger Martin Reteike, Unionens klubbordförande.
- I Sverige är en av grundbultarna med att vara med i facket att man får hjälp med att förhandla sin lön. Det är synd att akademikerna tappat bort det, men just nu spelar de oss i händerna. Vi kommer att växa på kuppen.
Tomas Blidberg som är ordförande för Sveriges ingenjörer på Ericsson i Mölndal bekräftar att det finns problem.
- Det är första gången vi testar det här. Det finns friktioner för att uttrycka sig milt. Vi har en tuff väg framför oss. Tyvärr har man från företaget gjort det onödigt krångligt. Man betygsätter och värderar tjänster. Med det som utgångspunkt hamnar man i vissa intervall. En medlem kan ha fått 1 200 kronor i löneökning förra året, i år kommer chefen tillbaka och har inget att anmärka, men nu är det hokus pokus 250 kronor som gäller. Folk hamnar mer eller mindre i chock.
Tomas Blidberg tror dock inte att det är givet att Unionens medlemmar kommer att klara sig bättre, trots att förhandlingarna sköts av klubben.
- Jag tror att de kommer att se samma problem i slutändan. Företaget har en sådan frihet att differentiera lönen i dag. Men jag kan inte utesluta att en del av våra medlemmar kommer att lämna för Unionen. Nu har vi en treårsperiod med avtalet. Vi får se hur det ser ut nästa år och vara jättetuffa i det lokala fackliga arbetet.
Sveriges ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius har än så länge inte fått så mycket respons på det nya avtalet.
- Många löneförhandlingar håller på, vi har inga resultat. Det vi kan säga är att det hittills har varit ett stort intresse för avtalet. Våra medlemmar har alltid haft ansvar för sin egen löneprocess.