Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler sjukskrivna när drickandet ökar

Inte sedan 1870-talet har svenskarna supit lika mycket som nu. Det kan öka antalet långtidssjukskrivna.
Publicerad
Under 2004 konsumerade en genomsnittlig svensk så mycket öl, vin och sprit att det motsvarar 10,5 liter ren alkohol per år. Det visar en rapport av alkoholforskaren Håkan Leifman, enligt Svenska Dagbladet.
Intaget har ökat snabbt från EU-inträdet 1995. Då var motsvarande siffra 7,8 liter. Folk i övre medelåldern har ökat sitt drickande mest, och det är just 50-60-åringar som bär med sig störst mängder över gränserna. I dag köper svenskarna bara en tredjedel av sin alkohol på Systembolaget.
- Det är alldeles för lite och det minskar nog ännu mer i år. För att vi ska rädda Systembolaget legitimitet borde försäljningen upp åtminstone 50 procent, säger Håkan Leifman till Svenska Dagbladet.
Alkoholen kan vara en orsak till det skenande antalet sjukskrivna och förtidspensionerade. Thor Nordström vid Stockholms universitet har kommit fram till att en ökning av totalkonsumtionen med en liter ren alkohol per år ger 13 procent högre sjukfrånvaro för män och 6 procent för kvinnor, enligt nykterhetsförbundet IOGT-NTO:s tidning Accent. De som dricker smärre mängder är dock friskare än nykteristerna.
Andra undersökningar visar dock på svagare samband mellan alkohol och sjukskrivningar. En orsak kan vara att läkare sjukskriver alkoholister för andra symtom när det är spriten som är grundproblemet.
Ingela Eriksson är informatör på Alna, ett samarbete mellan fack och näringsliv för att minska alkoholskadorna.
- Man kan med väldigt goda skäl anta att alkoholism döljs bakom andra orsaker, till exempel ryggont. Om man inte frågar får man inga svar, säger hon.

JÖRAN LINDEBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.