För att få in fler kvinnor ställs krav vid rekryteringen. Anställs en man när det finns en kvinna med likvärdiga meriter ska valet motiveras skriftligen till personalchefen. Orsaken ska anges samt vilka åtgärder som ska vidtas i framtiden.
- Det leder till att fler kvinnor vågar söka och ta fler teknikerjobb, säger Sifklubbens ordförande Alf Söderlund som tror att det också leder till att män avstår från att söka jobben.
Av de 2 500 anställda är 13 procent kvinnor. Målet är att de ska öka till 16 procent år 2006.
På chefsjobben ska kvinnorna öka till 15 procent, i dag utgör de 13 procent. Det är framförallt inom produktionsledning som kvinnor blivit chefer.
För kvalifikationerna finns en mall, utifrån den diskuteras vad som är absolut nödvändigt och vad som kan läras upp.
- Det tvingar oss att se den kvinnliga kompetensen bättre, säger Söderlund.
På SSAB Tunnplåt i Borlänge har Sif möjlighet att framföra synpunkter på kravspecifikationen och har insyn i rekryteringen av alla tjänstemän och chefer.
- Känslan är att det är lättare att tillsätta en kvinna än en man om kvalifikationerna är lika. Stålbranschen har traditionellt mycket manliga jobb, då är det positivt att få in en kvinna som har nya perspektiv, säger Roger Stenberg, vice ordförande i Sifklubben.
På SSAB, där 16 procent av 2 500 anställda är kvinnor, har man tagit fram information om verktyg för små händer, rensat lokalerna på nakenbilder och undersökt trivseln bland kvinnor.
Betydelsen av att inte rekrytera via informella kanaler och innehållet i platsannonsen är andra faktorer som lyfts fram i JämOs rapport "Glashuset - 22 arbetsgivares erfarenheter av jämställd rekrytering". Slutsatsen som dras är att jämställd rekrytering kräver jämställdhetsplaner med tydliga mål. Företag som nämns i rapporten är Capgemini, Statoil, Skanska, Sydkraft, Parker Hannifin och Sveriges Radio.
CHRISTINA SWAHN