Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler kvinnor blir chefer på Volvo Lastvagnar

Rekryteringen av en man ska motiveras när en kvinna med likvärdiga meriter väljs bort. Resultatet är fler kvinnor på tekniker- och chefsjobb.
Publicerad
Volvo Lastvagnar i Umeå lyfts fram som ett gott exempel i en rapport från JämO om jämställd rekrytering.
För att få in fler kvinnor ställs krav vid rekryteringen. Anställs en man när det finns en kvinna med likvärdiga meriter ska valet motiveras skriftligen till personalchefen. Orsaken ska anges samt vilka åtgärder som ska vidtas i framtiden.
- Det leder till att fler kvinnor vågar söka och ta fler teknikerjobb, säger Sifklubbens ordförande Alf Söderlund som tror att det också leder till att män avstår från att söka jobben.
Av de 2 500 anställda är 13 procent kvinnor. Målet är att de ska öka till 16 procent år 2006.
På chefsjobben ska kvinnorna öka till 15 procent, i dag utgör de 13 procent. Det är framförallt inom produktionsledning som kvinnor blivit chefer.
För kvalifikationerna finns en mall, utifrån den diskuteras vad som är absolut nödvändigt och vad som kan läras upp.
- Det tvingar oss att se den kvinnliga kompetensen bättre, säger Söderlund.
På SSAB Tunnplåt i Borlänge har Sif möjlighet att framföra synpunkter på kravspecifikationen och har insyn i rekryteringen av alla tjänstemän och chefer.
- Känslan är att det är lättare att tillsätta en kvinna än en man om kvalifikationerna är lika. Stålbranschen har traditionellt mycket manliga jobb, då är det positivt att få in en kvinna som har nya perspektiv, säger Roger Stenberg, vice ordförande i Sifklubben.
På SSAB, där 16 procent av 2 500 anställda är kvinnor, har man tagit fram information om verktyg för små händer, rensat lokalerna på nakenbilder och undersökt trivseln bland kvinnor.
Betydelsen av att inte rekrytera via informella kanaler och innehållet i platsannonsen är andra faktorer som lyfts fram i JämOs rapport "Glashuset - 22 arbetsgivares erfarenheter av jämställd rekrytering". Slutsatsen som dras är att jämställd rekrytering kräver jämställdhetsplaner med tydliga mål. Företag som nämns i rapporten är Capgemini, Statoil, Skanska, Sydkraft, Parker Hannifin och Sveriges Radio.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.