Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler får jobb efter AMS-utbildning

På 90-talet ledde en arbetsmarknadsutbildning som mest till att fyra av tio fick jobb. I dag får sju av tio det, visar siffror från AMS. Främsta förklaringen är att utbildningen riktats in på bristyrken.<br />
Publicerad
Förra året fick 26 000 arbetssökande AMS-utbildning, till en kostnad på totalt 1,5 miljarder kronor. I år beräknas antalet sjunka till ungefär 17 000.
I de mål som regeringen satt upp för AMS ingår att sju av tio som utbildas ska ha jobb inom tre månader och nu kan myndigheten konstatera att man uppnått målet med råge.
En förklaring är att AMS numera endast utbildar för bristyrken. Men man utbildar också långt färre än tidigare.
- I början av 90-talet var situationen extrem, arbetslösheten steg mycket vilket vi då försökte mildra och drygt 100 000 fick utbildning. Men då hann man inte se till kvalitén och framför allt saknades efterfrågan på arbetskraft, säger Jonas Ericson, sakkunnig på AMS
- Så sent som i slutet av 90-talet fick ungefär 70 000 utbildning. Sedan dess har vi successivt försökt öka kvalitén och numera fokuserar vi i högre grad på vad arbetsmarknaden efterfrågar.
Ungefär tre fjärdedelar av de som i dag får en arbetsmarknadsutbildning skolas för jobb inom vård, transport och tillverkningsindustrin.
- De bästa resultaten får vi på kollektivsidan. Det är svårare med utbildningar inom tjänstemannaområdet. En del vill ha en högskoleutbildning, som till läkare, men då måste vi hänvisa till universiteten. Vi ska ha relativt korta utbildningar och så finns också rättviseperspektivet, det blir inte bra om de ska studera med andra som får finansiera sina studier själva.
Att så många färre får en yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning i år beror enligt Jonas Ericsson på att det för tillfället finns färre bristyrken och på att man nu måste satsa mer på förberedande studier. I år läser i genomsnitt knappt 40 000 på den nivån.
- Arbetsgivarnas kvalifikationskrav har ökat och vi måste anpassa utbildningsnivån efter det även om vi vill att fler ska gå en utbildning som leder till arbete.
En enkätundersökning bland de 70 procent som gått ut i arbete efter en utbildning förra året visade att 41 procent fått fast anställning.

ANITA TÄPP




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.