På en parkbänk i närheten av LO-brogen i centrala Stockholm slår sig Anders Wilhelmsson, jurist på DO, ner. I handen har han handlingar där det står att en kvinna får 70 000 kronor i skadestånd av ett slakteriföretag. Företaget hade tidigare meddelat henne att det jobb hon sökte inte var ett jobb för tjejer.
Den 1 januari 2009 trädde en ny diskrimineringslag i kraft med ett förstärkt skydd. Under förra året fick DO också in fler anmälningar, något Anders Wilhelmsson tycker kan vara en positiv sak.
- Det kan vara så att fler vänder sig till oss när de känner sig kränkta, att de förstått att vi finns och vad DO gör. Men visst är det tråkigt att Sverige inte kommit längre, säger han.
Bemanningsanställda kan nu få hjälp
Före lagändringen 2009 hade människor som var inhyrda, inlånade och praktikanter föga hjälp av lagen. De inhyrande företagen kunde undgå allt ansvar när en inhyrd belv diskriminerad, eftersom arbetsgivaransvaret inte vilade hos dem. I dag ser lagen annorlunda ut.
- Många företag verkar inte ha förstått att de inte längre kan behandla sin inhyrda personal hur de vill, säger Anders Wilhelmsson.
Mer i skadestånd
I samband med lagändringen fick DO också möjlighet att kräva större skadestånd av företagen. Anders Wilhelmsson förklarar att de tidigare nivåerna på skadestånden gjorde att många företag ryckte på axlarna.
- Tanken är att skadeståndskraven ska vara avskräckande. Tidigare låg skadestånden på 50 000-70 000 kronor eller mindre. Nu hoppas vi att summorna kan bli uppåt 600 000-700 000 kronor, berättar Anders Wilhelmsson.
- Vi vet inte exakt hur stora summor det kommer att röra sig om. Vi har ännu inte haft något ärende i AD men hoppas på att vi snart kan få det. Då kan vi få en praxis, säger han.
- Känner man sig diskriminerad ska man kontakta oss, sen bedömer vi om det är något vi kan gå vidare med. Det kostar inget att anmäla. Inte heller den hjälp man får om det blir en process kostar, säger Anders Wilhelmsson.