Diskrimineringsombudsmannen, DO, ansåg att Försäkringskassan diskriminerat 18 kvinnor genom att neka dem sjukpenning trots att de under sin graviditet haft nedsatt arbetsförmåga, och drev fallet till domstol. I början av november skrev Kollega om att domen beträffande fyra kvinnor hade fallit. Försäkringskassan dömdes för diskriminering i samtliga fall och skulle betala skadestånd på 50 000 kronor var till kvinnorna.
Men nu överklagar Försäkringskassan, som inte delar tingsrättens bedömning om att kvinnorna har diskriminerats. Försäkringskassan efterlyser en praxis och skriver i ett pressmeddelande att "det är viktigt att en högre instans bedömer hur lagen om allmän försäkring står sig i förhållande till diskrimineringslagstiftningen och vilka följder det kan få för tillämpningen av försäkringen".
En kvinna kan ha rätt till sjukpenning om hon är eller blir sjuk under sin graviditet och om sjukdomen sätter ned arbetsförmågan med minst en fjärdedel. Detta oavsett om sjukdomen har samband med graviditeten eller inte.
- Det är viktigt att framhålla att de flesta ansökningar om sjukpenning beviljas, även från gravida kvinnor, säger försäkringsdirektören Birgitta Målsäter.