Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Finansförbundet attackerar Medlingsinstitutet

Medlingsinstitutet bromsade Finansförbundets förhandlingar i väntan på industriavtalet, anser facket. Konfliktvarslet drogs tillbaka och parterna förhandlar nu på egen hand.
Publicerad
- Vi kan inte acceptera att medlarna tar på sig rollen att lägga sig i den fria förhandlingsrätten. Det liknar statlig inkomstpolitik, säger Finansförbundets ordförande Lillemor Smedenvall som också fört upp frågan på TCO:s agenda.
Efter nära två månaders förhandlingar och ett varsel om övertids- och mertidsblockad strandade fack och arbetsgivare. Finansförbundets krav var löneökningar på 6,8 procent och en individgaranti på 2,95 i ett tvåårigt avtal. Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, BAO, hävdade 2,2 respektive 5,8. I det läget kom Medlingsinstitutet in.
- Det var två veckor av torrsim. Medlarna hindrade oss att nå en uppgörelse på de nivåer vi låg. Deras uppfattning är att industriavtalet är riktlinjen, säger Lillemor Smedenvall.
När medlarna förberedde sitt bud uppfattade Finansförbundet att ramen sattes till 1,7 procent utifrån Konjunkturinstitutets beräkning.
- Det var uruselt, sämre än det vi redan hade. Av två onda ting valde vi att fortsatta där vi avbröt, säger Lillemor Smedenvall.
Därmed drogs konfliktvarslet tillbaka och förhandlingarna återupptogs under fredsplikt. Finansförbundet har goda förhoppningar om en uppgörelse på de nivåer som diskuterades innan medlarna kom in. Att uppgörelsen dragit ut på tiden kan dock innebära sämre avtal.
- Risken är att vi kommer närmare 2,2 i individgaranti än 2,95, säger Lillemor Smedenvall.
Finansförbundet har inget att vinna på att invänta industrin, anser hon, men så länge avtalet inte är klart är läget låst. Ambitionen är att nå längre än industriavtalet.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.