Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fem enkla knep för att bli kvitt skrivkrampen

Blir du nojig när chefen ber dig skriva en rapport eller sitter du i timmar och filar på utkast till vanliga mejl? Skrivkramp är en inte alltför ovanlig tjänstemannaåkomma men den går att bemästra genom en del enkla knep och övningar, enligt författarna bakom Skrivarkokboken.
Johanna Rovira Publicerad 23 maj 2016, kl 14:29

Blir du nojig när chefen ber dig skriva en rapport eller sitter du i timmar och filar på utkast till vanliga mejl? Skrivkramp är en inte alltför ovanlig tjänstemannaåkomma men den går att bemästra genom en del enkla knep och övningar, enligt författarna bakom Skrivarkokboken.

Skrivarkokboken är utbildningsföretagets Ordrums fjärde bok i kokbokskonceptet. Tidigare har man bland annat tacklat problemen med att tala inför grupp och hålla meningsfulla möten, genom att koka ner tips och råd till enkla och pedagogiska receptsamlingar. 

- Jag tror att väldigt många anställda i dag måste skriva i sina jobb, men få har lärt sig hur man gör rent formellt.  Osäkerheten kan för många innebära en börda, precis som det är ångestfyllt för många att tala inför grupp, säger Fredrik Mattsson, journalist och en av fyra författare bakom kokboken. 

Alla kanske inte kan bli hyllade stilister genom att läsa Skrivarkokboken, men många kan bli mycket bättre på att skriva genom att öva sig, resonerar författarna. Boken tar upp såväl enkla skrivregler och matnyttiga stalltips som hur man strukturerar en text och undviker vanliga fällor. 

- Många språkregler har luckrats upp och numera kan man skriva rätt på flera sätt. Men vissa regler måste man känna till för att läsarna inte ska hänga upp sig på felen och missa själva budskapet.

Boken innehåller även 25 handfasta textexempel som en oerfaren skribent kan ha nytta av, alltifrån hur man författar ett beslutsunderlag till hur man producerar texter till sociala medier.

- Det finns en del formella skillnader i hur man bör tänka beroende på vilken typ av text man skriver, men mycket av det vi tar upp är allmängiltiga råd som man kan använda sig av i texter av alla de slag.

- Ett av de viktigaste råden är att fundera över varför man skriver.  Jag tror att många texter man författar på jobbet görs för att en chef sagt åt en att skriva, men om du inte vet varför du skriver kommer inte dina läsare att få ut så mycket av texten heller, säger Fredrik Mattsson. 

  1. Läs det du skrivit högt för dig själv - det kan hjälpa dig att hitta många fel med texten.
  2. Låt en kollega läsa texten. Två par ögon ser mer än ett par. 
  3. Skriv inte i affekt. Om du ändå gör det, vänta till dagen efter med att skicka det.
  4. Sätt igång bara. Väntar du på att hitta en bra struktur kommer texten aldrig att bli skriven, dispositionen dyker upp under skrivandets gång. Sen får du vara beredd att stryka text.
  5. Variera meningarnas längd. Det ger dynamik och underlättar läsandet. 

Ur Skrivarkokboken av Erik Mattsson, Fredrik Mattsson, Marit Larsdotter och Ulf Schönberg, Ordrum. Utgiven hösten 2015

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]