Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken rasar mot strejkbryteri

Den samlade fackföreningsrörelsen rasar mot Transportgruppens maning till strejkbryteri. Det uppfattas som en krigsförklaring mot den samlade fackföreningsrörelsen och ett brott mot umgängesreglerna på arbetsmarknaden.
Göran Jacobsson Publicerad 2 juni 2010, kl 09:58

- Transportgruppens uppfattning är otroligt uppseendeväckande. Det handlar om klassiskt strejkbryteri och risken finns att konflikten blir djupare och allvarligare, säger Sture Nordh, ordförande för TCO.

Bakgrunden är att Unionen varslat om strejk för drygt 100 medlemmar på rederier och bussbolag. Konflikten är varslad till på måndag 7 juni. Motsättningarna med arbetsgivarna handlar bland annat om delade arbetspass.

Peter Jeppsson, vd för Transportgruppen, har sagt till Kollega att arbetsgivarna har all rätt att se till att verksamheten fungerar under strejken och att rådet till medlemsföretagen är att de ska göra vad de kan för att minimera strejkens effekter. Enligt arbetsgivarorganisationens hemsida är anställning av oorganiserade och att anlita entreprenörer möjliga sätt att minska skadeverkningarna för företagen. Peter Jeppsson säger att det inte skulle vara strejkbryteri.

TCO:s Sture Nordh säger att det sedan 30-talet funnits en samsyn mellan fack och arbetsgivare att konflikter ska respekteras och att arbete inte ska utföras av andra.

- För facket är det möjligt att svara med en upptrappning och genom att be om sympatiåtgärder, säger Sture Nordh.

Även hos LO och Saco är reaktionerna starka på Transportgruppens utspel.

- Det är allvarligt när arbetsgivarna inte respekterar regelverket när det gäller konfliktåtgärder, säger Per Bardh, LO:s avtalssekreterare.

Han säger att det självklart handlar om strejkbryteri och att det är en tillbakagång till arbetarrörelsens barndom, då det var vanligt med "svartfötter". Per Bardh tänker sig också fler och utvidgade varsel som ett möjligt svar från facket.

Ulf Bengtsson är ordförande för Saco-facket Sveriges Ingenjörer. Han betecknar arbetsgivarnas uppfattning som osedvanlig och säger att det är en nytolkning av begreppet strejkbryteri. Han tycker att Transportgruppens uttalanden i sig nästan är en konfliktorsak.

- Självklart får inte andra göra strejkandes arbete. Transportgruppen bryter mot umgängesreglerna på arbetsmarknaden, säger Ulf Bengtsson.

Dan Holke på LO-TCO Rättsskydd säger att strejkbryteri inte finns definierat i lagen, men om någon utför strejkandes arbete så är det strejkbryteri. Det kan inget fack gå till domstol med utan det handlar om facklig solidaritet.

Han säger att arbetsgivare inte rekryterat strejkbrytare sedan 30-talet, eftersom det är så konfliktladdat. Facket ser mycket allvarligt på det och kan tänkas agera för att skada arbetsgivaren.

- Transportgruppens uttalande tyder på att organisationen vill ha total konfrontation och att ger fasen i vad som händer dagen efter konflikten, säger Dan Holke.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.