Han är ordförande i koncernfacket Com-Sif inom Flextronics Network Services, med drygt 900 Sifmedlemmar på nära 300 arbetsplatser.
- Vi försöker nu lägga pussel. Om en tar ett omställningsstöd eller en pensionslösning kan en annan stanna kvar, eftersom arbetsgivaren har sin omplaceringsskyldighet. Jag gissar att kanske ett hundratal blir uppsagda i slutändan.
Flextronics Network Services arbetar med nätverkstjänster och lösningar inom tele- och datakommunikation. Majoriteten av personalen, 5 300, var fram till årsskiftet 2001/02 anställda i sex Teliabolag. Vid försäljningen, lyckades facken få med sig omställningsavtalet som gäller fram till det kommande årsskiftet.
Sedan Telekombranschen drabbades av sin kris har flera neddragningar gjorts. Innan de nu aviserade uppsägningarna har omkring 1600 tvingats sluta. Men Roland Wassén har en viss förståelse för ledningens agerande.
- Vi är i ett sådant ekonomiskt läge att man måste minska kostnaderna. Vid förra neddragningen reserverade vi oss mot övertaligheten eftersom man hade för höga vinstkrav. Nu har man sänkt detta något och vi kan inte reservera oss mot alla neddragningar.
Flextronics har också föreslagit andra besparingar. Bland annat vill man skjuta upp årets lönehöjningar till i höst, vilket facken sagt nej till.
- Om det blir en trend att man ska avstå löneutrymme skulle det kunna bli så att man subventionerar icke livskraftiga företag. Dessutom kan individer senare drabbas då en lägre lön exempelvis ger lägre a-kassa, säger Roland Wassén.
Vilka orter som drabbas av neddragningarna är ännu oklart.
- Man har sagt att det i stockholmsregionen med omnejd blir hundra övertaliga i teknikergruppen. Men klart är att också många andra orter kommer att beröras.
Roland Wassén tycker att det är bra att man också fick med sig ett samverkansavtal från Telia.
- Det innebär ju att vi förhandlar tills vi är överens och hittills har vi haft ett hyfsat förhandlingsklimat.
ANITA TÄPP