- Men vi får inte avvecklingskostnaden specad. Konsulten tror att det kostar mer än företaget har påstått, och vi tror att det blir ännu dyrare, säger Bert Gustafsson, Sifklubbens ordförande.
Enligt Electrolux finns löneuppgifter med i beräkningarna för hur mycket avvecklingen kommer att kosta. Därför vill man inte lämna ut mer än totalsumman, 190 miljoner kronor. Hur mycket som ska gå till personalen vet inte facken.
- Electrolux har sagt att de ska ta ett stort personalansvar. Med tanke på att vi har en ganska låg utbildningsnivå och hög åldersstruktur vill vi att man jobbar med de individer som inte får nytt jobb. Även de som hittar ett nytt jobb bör få någon slags ersättning utöver det som lagen säger, anser Bert Gustafsson.
Utbildningsinsatser, avgångspensioner och produktionsbonus är saker som facken vill diskutera med ledningen.
I dag, måndag, hålls centrala förhandlingar om insynen i kalkylerna.
- Vi vill se siffrorna för att kunna gå in i nästa skede, nämligen las-förhandlingarna.
Bert Gustafsson drar paralleller till när Ericsson lade ned på orten. Då satsades stort på omställningen för personalen.
- Och Ericsson var ett blödande företag. Electrolux har pengar. Vi tycker att tre årsvinster borde avsättas för personalen. Sedan behöver inte allt gå åt om många kommer ut i jobb snabbt.
Electrolux väntas fatta ett slutgiltigt beslut om nedläggningen inom en månad. Beslutet berör cirka 520 anställda. Första kvartalet nästa år räknar man med att starta upp i Ungern.
LINDA SVENSSON