Fem fackförbundsordförande, däribland Unionens Cecilia Fahlberg, tar bladet från munnen i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag. Den här gången ska medlemmarna ha mer än i fjol. Enligt facken har den svenska industrins konkurrenskraft inte försämrats, dessutom är inflationstrycket i svensk ekonomi lågt och produktivitetsutvecklingen relativt hög.
Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv, menar dock att finanskrisen mycket väl kan komma att påverka lönerörelsen.
- Om börsen går upp en dag och ned en annan spelar kanske ingen roll, men när det slår igenom i den reella ekonomin och tillväxten drabbas är det klart att det påverkar. Det är vi alla överens om. Alla bedömningar som kommer nu skruvar ner förväntningarna på tillväxten.
I mycket anser han att fackens beskrivning är korrekt, men ett resonemang saknar han i artikeln.
- Vad är det för lönenivåer vi behöver för att få tillbaka sysselsättningen? Vi har ett par hundratusen för många människor i arbetslöshet. Det är också fackens ansvar. Om man vill ha tillbaka människor i arbete kan man inte dra på redan nu.
Även Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe anser att det finns mycket som arbetsgivare och fack är överens om när det gäller bedömningen av ekonomin. Facken överskattar dock produktivitetsutvecklingen och dessutom har den svenska konkurrenskraften försämrats jämfört med några viktiga länder, enligt honom.
Men den främsta bristen är, anser Weihe, när facken går in på den ekonomiska politiken, man "sätter på sig både solglasögon och skygglappar" när man hävdar att det inte är fackens uppgift att föra konjunkturpolitik.
- Ska man läsa det som att konjunkturpolitik, resursutnyttjande och arbetslöshet ska man bortse ifrån? Då kan man fråga sig vad vi har för uppgift. Om vi har ett industriavtal om att stärka konkurrenskraften och vi har ett gemensamt intresse av att stärka tillväxten, då måste vi ta hänsyn till den ekonomiska verkligheten. Jag kan bara tolka det som ett uttryck för besvikelse för den osäkra ekonomiska utvecklingen. Det är bisarrt. Man ger fan i arbetslöshet och konjunkturutveckling, säger Anders Weihe som tror att det finns en uppenbar risk för ett kraftigt genomslag av krisen.
- Jag tror att turbulensen kan bli mycket långvarig, det här är inget vanligt konjunkturfenomen.