Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackeltåg för Saab

I kväll ska ett fackeltåg gå genom Trollhättan, i en manifestation för industrijobben, fordonsindustrin och Saab Automobiles framtid. Unionens högsta ledning kommer inte att delta i manifestationen.
Anita Täpp Publicerad

Bakom arrangemanget står IF Metalls avdelning Norra Älvsborg, LO och Socialdemokraterna. En av deltagarna är IF Metalls förbundsordförande  Stefan Löfven.

I demonstrationståget ska även lokala representanter för Unionen delta. Däribland Anette Hellgren, Unionens klubbordförande på Saab, som också sitter i förbundsstyrelsen.

Däremot kommer ingen representant för förbundets högsta ledning, alltså förbundsordförande Cecilia Fahlberg eller någon annan i presidiet, vara på plats.

- Den här manifestationen arrangeras ju av Socialdemokraterna, LO och IF Metalls avdelning och vi har inte fått någon förfrågan om förbundsordförande eller någon annan i presidiet vill delta. Om arrangören varit väldigt angelägen så hade man kanske vänt sig till dem med en inbjudan. Det är ju så det brukar gå till, säger Louise Gerdemo Holmgren, Unionens presschef.

 - Det handlar inte en sekund om att vi inte vill ställa upp för våra medlemmar på Saab. Men det är också viktigt att visa att vi är partipolitiskt neutrala. Manifestationer är viktiga, men vårt engagemang står och faller inte med det.

Louise Gerdemo Holmgren påpekar att Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande, var i Trollhättan i förra veckan, när Saabs planer på en rekonstruktion presenterades.

- Då var det oerhört viktigt att vi var där för att visa att vi tror på Saabs utvecklingsmöjligheter. Och jag tror ingen tvekar om att vi gör mycket när det gäller Saab i form av olika aktiviteter och för att påverka dem som tar besluten.

På torsdag ska också de andra GM-facken i Europa mobilisera genom ett gemensamt upprop där man säger nej till neddragningar och stängningar av fabriker. I stället vill facken, enligt Dagens Arbete, se statliga kreditgarantier, nya affärspartner och en ny företagsledning som i samarbete med regeringar, fackföreningar, försäljare och anställda ta fram "miljövänliga, dynamiska och innovativa fordon".

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.