Nej, syftet med uppdragsutbildningen Nya tider kräver nytt fack är inte att studenterna ska ut och bilda ett nytt fack, utan att de ska gå tillbaka till sina gamla fack - Unionen, IF Metall och Kommunalarbetareförbundet i Östergötland, närmare bestämt - och ha med sig nya kunskaper om hur man möter framtiden. Det rör sig om ett nytt koncept att angripa fackliga frågor.
- Facken är av tradition en försvarsinstitution men de skulle kunna jobba mer i en slags medpartsroll istället för en motpartsroll, förstå och delta aktivt i utvecklingsprocesserna i företag, säger Henrik Kock, studierektor på Helix, ett samarbete mellan Linköpings universitet och en massa andra partners från näringsliv och offentlig verksamhet, däribland Unionen.
Jonas Bågenmark, klubbordförande på callcentret Releasy Customer Management och ledamot i regionstyrelsen Öst är en av fyra unionare som gått 7,5 poängskursen.
- Det har varit roligt och nyttigt och rakt igenom väldigt utvecklande. I varje moment som behandlats har vi fått ta del av forskningsmaterial i ämnet och ofta har forskarna varit med i diskussionerna, så det har varit hög kvalitet på undervisningen, säger Jonas Bågemark.
Kursen, som erbjudits gratis till förtroendevalda i de tre fackförbunden som har partnerskap i Helix, har fokuserat på de problem en förtroendevald kan möta. Man har diskuterat allt från klassiska ämnen som arbetsmiljö, kompetensutveckling, sjukfrånvaro till Lean production - en filosofi om hur man hanterar resurser.
- Jag hoppas verkligen kursen upprepas och kanske fördjupas. 7,5 poäng är väldigt lite, även om det inte alls är illa att få sina första akademiska poäng helt gratis utan att behöva ta studielån. Kanske kan det leda till att facket tar till sig detta och har kursen i egen regi, säger Jonas Bågenmark.