Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fack hoppas på köpare

Evox Rifas beslut står fast. Verksamheten i Kalmar ska flyttas till Finland. Enda möjligheten att rädda kvar jobben är att hitta en köpare som är villig att betala rätt pris för fastigheten.<br />
Publicerad
220 anställda riskerar att förlora jobben sedan den centrala förhandlingen i onsdags avslutades i oenighet. Sif och Metall menar att en flytt innebär kompetensförlust eftersom det bara är i Sverige man kan tillverkning av papperskondensatorer, som till exempel används i tv-apparater. Ledningen hävdar att de finska anställda kan läras upp.
Det är den dåliga ekonomin i företaget som är orsaken till beslutet att flytta. Finska banker är villiga att låna ut pengar till kondensatortillverkaren Evox Rifa, under förutsättning att verksamheten hamnar i Finland. I Sverige vill ingen ställa upp med mer kapital. Kommunen har erbjudits att köpa fastigheten för 100 miljoner kronor. Då skulle Evox Rifa kunna flytta inom Kalmar. Men det innebär inte någon garanti för att samtliga 220 anställda får behålla jobben.
- Där står det svart på vitt hur mycket kapital som behövs. Men jag tror att fastigheten kan vara värd mer. Jag ska kontakta några eventuella köpare, säger Sifklubbens ordförande Åke Åkesson.
Kommunen är inte villig att betala det beloppet. Inte heller Peab, som lagt ett bud på tomten.
- Det är ett bud som nästan är oförskämt, säger Åke Åkesson.
Den 7 december fattar företagets styrelse beslut om flytten. Har det inte dykt upp en köpare kommer förhandlingar att inledas om personalinskränkningar.
- Vi måste se till att alla som går ut genom dörren har en egen plan. Det kommer att bli tufft. Vi har en tidplan som är fruktansvärt komprimerad redan, och för varje dag som går blir det mer ont om tid, säger Åkesson.
Vid årsskiftet 2005/2006 ska fabriken vara tömd och verksamheten och kompetensen flyttad till Finland.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.