I dag måste föräldrarna dela på föräldraledigheten. Två månader är vikta för vardera förälder.
Det här är uppenbarligen ett bra system, i alla fall om man ska lyssna på Unionens medlemmar.
I enkäten har 4 400 medlemmar fått frågan om systemet för föräldraledigheten är bra som det är i dag eller om det bör omformas.
41 procent av de tillfrågade är nöjda med sakernas tillstånd. Bara 26 procent vill ha ett nytt system. Övriga, 33 procent av medlemmarna, svarar vet ej.
Allra mest förändringsbenägna är medlemmarna i Stockholm, där 30 procent tycker att systemet bör omformas. Störst andel, 47 procent, som inte vill ha förändring hittar man i mellersta Norrland.
De som vill ha ett nytt system vill inte med nödvändighet utjämna fördelningen av uttaget mellan föräldrarna. Över hälften, 54 procent, tycker att det ska vara helt upp till föräldrarna att avgöra fördelningen. Allra vanligast är den inställningen i Småland, Öland och Gotland. I Stockholm är det bara 45 procent som vill överlåta avgörandet åt föräldrarna.
21 procent av dem som vill ha förändring föredrar en tredelad föräldraledighet, där föräldrarna har varsin tredjedel och en tredjedel fördelas fritt.
Bara 13 procent föredrar ett system som garanterar föräldrarna lika stor andel av ledigheten.
Att endast en fjärdedel av medlemmarna vill ha ett nytt system för föräldraledigheten innebär inte att Unionen kommer att strunta i frågan i fortsättningen.
- Självklart påverkas våra ställningstaganden av vad medlemmarna tycker. Men det är en balansgång, säger Cecilia Fahlberg, 2:e vice ordförande i Unionen.
- Det man vet är att löneskillnader mellan kvinnor och män uppstår av att kvinnorna är hemma under föräldraledigheten. Ska man förändra det måste föräldrarna ta lika stort ansvar.Vi ska uppmuntra ett barntillåtet arbetsliv på alla sätt.
Framför allt handlar det om att ändra attityder, anser Cecilia Fahlberg.
- Vi kommer att driva opinionsbildning på olika sätt i den här frågan.