I olika opinionsmätningar erkänner många amerikanska förvärvsarbetande att de sällan ens vågar utnyttja de två veckors betald semester, som de flesta har rätt till.
En ny studie av vanorna på de amerikanska arbetsplatserna, som gjorts på uppdrag av the Families and Work Institute, bekräftar att amerikanarna ofta känner sig pressade av sina arbetsuppgifter och att de därför upplever det omöjligt att utnyttja de få semesterveckor, som de har rätt att ta ut.
Två semesterveckor skulle nämligen innebära en alltför tung arbetsbelastning när de väl återkommer till sitt arbete, resonerar många.
Undersökningen målar en bild av arbetstagare, som i det närmaste är kedjade vid sina arbetsuppgifter och som räds att mista såväl karriärmöjligheter som löneförhöjningar om de inte accepterar det rådande systemets etablerade praxis.
Amerikanarna har ett välförtjänt rykte som arbetsnarkomaner. De flesta företag erbjuder en betald semester först efter minst ett års anställning och denna blir sällan längre än två veckor, i mycket sällsynta fall tre veckor.
Enligt The Families and Work-studien, som involverade över 1 000 medverkande, är det emellertid nästan var fjärde förvärvsarbetande amerikan som inte ens tar ut de få semesterdagar som de erbjuds av sina arbetsgivare.
Av dem som verkligen unnar sig en ledighet är det över 40 procent som regelbundet kontaktar sin arbetsplats via mobiltelefon eller e-post under sin bortovaro.
Amerikanarna ser med både förvåning och avundsjuka på de ofta långa semestrar som de flesta européer räknar som något ganska självklart. I Europa är det tyskarna som har de längsta semestrarna med i genomsnitt hela 43 betalda semesterdagar.
PETER LORIN