I dag får bara en av tio arbetssökande ut 80 procent av sin gamla lön, om de jobbade heltid innan de blev arbetslösa, visar en ny rapport från SO.
- Det är snart tio år sedan dagpenningen höjdes till 680 kronor som den är i dag och det är klart att värdet har urholkats, säger Melker Ödebrink, kanslichef på SO.
- Under samma tid har lönerna ökat med 30 procent och om ersättningsnivån varit indexreglerad skulle dagersättningen ligga på närmare 900 kronor. Taket måste höjas - det är alldeles för få som verkligen får det lagen säger att de ska ha - 80 procent av inkomsten. Ju längre man väntar med en höjning, desto dyrare blir det, säger Melker Ödebrink.
Men en stor andel arbetslösa, 60 procent, får inte ut något alls. Och en obligatorisk a-kassa skulle varken göra till eller från för den gruppen, anser SO.
- Skälet till att den gruppen inte får någon ersättning är att de inte uppfyller villkoren i regelverket. De kan mycket väl vara medlemmar i en a-kassa, men har varit det för kort tid, eller har jobbat för lite, eller är utförsäkrade för att de jobbat deltid - det finns många regler man kan stupa på, säger Anders Wikander, utredare på SO.
Den grupp som har något att vinna på en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring är de knappt 9000 personer som i dag får grundbelopp av Alfa-kassan plus uppskattningsvis max 6000 personer till, som får aktivitetsstöd som grundar sig på grundbeloppet.
- Det känns tendentiöst att man i direktiven till utredningen om obligatorisk a-kassa kallar det en stor grupp, när det i själva verket är en ganska liten grupp. Det är dessutom en grupp som själv valt sin situation, säger Anders Wikander.