Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Extra lönehöjning på Kvarnsvedens pappersbruk

Hälften av de 900 anställda på Stora Enso Kvarnsveden har fått lönen höjd med 3,5 procent redan innan årets lokala löneförhandlingar startat. Orsaken är att pappersbruket infört drift dygnet runt hela året.
Publicerad
Påsken var den sista lediga storhelgen. Nu körs pappersmaskinerna utan avbrott så när som på en veckas stopp för underhåll varje år. Ett sjätte skiftlag har inrättats. Sif- och Pappersklubbarna har förhandlat sig till högre lön och kortare arbetstid som kompensation. De skiftgående får en veckoarbetstid på 32 timmar efter kortningen.
Få av de 165 sifarna jobbar skift. Merparten tillhör de 450 anställda på verkstad och kontor som nu fått en extra lönehöjning.
- Företaget föreslog ett lyft på 5 procent för alla daggående. Det blev 3,5 procent mer i lön och 2,5 procent i ledighet, säger sifklubbens ordförande Kjell Haglund.
2,5 procent motsvarar en timmes kortare veckoarbetstid. Den kan tas ut som en ledig dag varannan månad eller efter var och ens önskemål. Däremot försvann de "obligatoriska" lediga halvdagarna och klämdagarna i samband med storhelger.
- Vi måste ställa upp mer på obekväm tid och anpassa semestrarna, säger Kjell Haglund.
Tjänstemännen har fortfarande rätt till fyra veckors sammanhängande sommarsemester, men alla kan inte ta ut den i juli. Skiftarbetarna får bara tre veckors sammanhängande semester perioden juni-augusti.
Stora Enso investerar i en ny pappersmaskin i Kvarnsveden, Borlänge. Det är en av de största industrisatsningarna i Sverige. När den nya maskinen installerats om något år blir anläggningen världens största pappersbruk. Andra projekt inräknade rör det sig om en investering på fem miljarder.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.