- Jag vet inte om ledningen har gått ut med ett worst case scenario, och väntar sig att facken går med på vad som helst efter det här, säger Sifklubbens ordförande Åke Åkesson.
Men han tror inte på någon fortsättning i full skala. Neddragningar var om inte väntade, så åtminstone inte någon stor överraskning. Däremot beskedet om en total nedläggning. Ledningen planerar att flytta tillverkningen av pappers- och plastkondensatorer till systerföretag i Finland och Indonesien.
- Man kan flytta en produkt, det är jag övertygad om. Men då måste man också överföra kompetens och kunskap, och den sitter i väggarna här i Kalmar. Det är inget man överför på ett år, speciellt inte som vi inte talar samma språk.
Evox Rifa i Gränna fick samma besked förra året. Då lyckades de anställda, med hjälp av kunderna, rädda kvar delar av verksamheten.
I Kalmar tillverkar Rifa både plast- och papperskondensatorer. Det finns bara en annan tillverkare i världen av pappersvarianten.
- Det är vad ledningen kallar en nyckelprodukt. Man kan inte tillverka den var som helst, inte för nära ekvatorn till exempel, eftersom det är för fuktigt. Kalmar är bra. Finland är också bra för den delen. Bankerna i Finland är dessutom villiga att gå in med det kapital som saknas förutsatt att produktionen hamnar där. Där ställer bankerna krav, och det gör de inte här tyvärr, säger Åke Åkesson.
Orsaken till nedläggningen är dålig lönsamhet, trots att man i dag tillverkar samma volymer som på sena 80-talet, när Rifa var Ericssonägt, men med en fjärdedel av personalstyrkan.
- Vi har precis näsborrarna ovanför vattenytan. Den dåliga lönsamheten överskuggar allt. Vi har en kostym som är fem gånger för stor ytmässigt.
Enligt Åkesson skulle en lösning kunna vara att man flyttar de delar som har med plastkondensatorer att göra, som kräver stor arbetsinsats, och behåller de delar som kräver mycket material men färre mantimmar.
På onsdag ska facken få hela bakgrunden till beslutet. Då drar också förhandlingarna igång.
- Jag är inte säker på att vi tar in en löntagarkonsult. I 99 fall av 100 där man har plockat in en löntagarkonsult som gör ett bra jobb till en kostnad av mellan 100 000 och 500 000 kronor, gör företagsledningen ändå som den tänkt från början, säger Åke Åkesson.
LINDA SVENSSON