Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Evox Rifa hotas av nedläggning

Den finska ledningen har meddelat att kondensatortillverkaren Evox Rifa i Kalmar ska läggas ned om ett år. Men de anställda har inte gett upp hoppet om en fortsättning.<br />
Publicerad
I onsdags fick de cirka 220 anställda beskedet. Men ännu har ingen formellt varslats om uppsägning.
- Jag vet inte om ledningen har gått ut med ett worst case scenario, och väntar sig att facken går med på vad som helst efter det här, säger Sifklubbens ordförande Åke Åkesson.
Men han tror inte på någon fortsättning i full skala. Neddragningar var om inte väntade, så åtminstone inte någon stor överraskning. Däremot beskedet om en total nedläggning. Ledningen planerar att flytta tillverkningen av pappers- och plastkondensatorer till systerföretag i Finland och Indonesien.
- Man kan flytta en produkt, det är jag övertygad om. Men då måste man också överföra kompetens och kunskap, och den sitter i väggarna här i Kalmar. Det är inget man överför på ett år, speciellt inte som vi inte talar samma språk.
Evox Rifa i Gränna fick samma besked förra året. Då lyckades de anställda, med hjälp av kunderna, rädda kvar delar av verksamheten.
I Kalmar tillverkar Rifa både plast- och papperskondensatorer. Det finns bara en annan tillverkare i världen av pappersvarianten.
- Det är vad ledningen kallar en nyckelprodukt. Man kan inte tillverka den var som helst, inte för nära ekvatorn till exempel, eftersom det är för fuktigt. Kalmar är bra. Finland är också bra för den delen. Bankerna i Finland är dessutom villiga att gå in med det kapital som saknas förutsatt att produktionen hamnar där. Där ställer bankerna krav, och det gör de inte här tyvärr, säger Åke Åkesson.
Orsaken till nedläggningen är dålig lönsamhet, trots att man i dag tillverkar samma volymer som på sena 80-talet, när Rifa var Ericssonägt, men med en fjärdedel av personalstyrkan.
- Vi har precis näsborrarna ovanför vattenytan. Den dåliga lönsamheten överskuggar allt. Vi har en kostym som är fem gånger för stor ytmässigt.
Enligt Åkesson skulle en lösning kunna vara att man flyttar de delar som har med plastkondensatorer att göra, som kräver stor arbetsinsats, och behåller de delar som kräver mycket material men färre mantimmar.
På onsdag ska facken få hela bakgrunden till beslutet. Då drar också förhandlingarna igång.
- Jag är inte säker på att vi tar in en löntagarkonsult. I 99 fall av 100 där man har plockat in en löntagarkonsult som gör ett bra jobb till en kostnad av mellan 100 000 och 500 000 kronor, gör företagsledningen ändå som den tänkt från början, säger Åke Åkesson.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.