Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Europafackligt samarbete ska sätta press på regeringarna

Facken i Frankrike, Tjeckien och Sverige gör gemensam sak. I ett brev till de tre regeringarna kräver de politiska initiativ på EU-nivå bland annat för att bygga ut föräldraförsäkringen och förhindra lönedumpning.
Niklas Hallstedt Publicerad

Den första juli tog Frankrike över ordförandeskapet i EU. Vid årsskiftet är det Tjeckiens tur och därefter följer Sverige. De tre länderna har ett samarbete under 18-månadersperioden, vilket i sin tur fått facken att lyfta fram sina gemensamma ståndpunkter. Åtta fackliga centralorganisationer, däribland TCO, LO och Saco, har undertecknat brevet till regeringarna.

- Tanken är att det ska få någon form av påverkan, säger Thomas Janson, internationell sekreterare på TCO.

- Det franska ordförandeskapet har ett visst fokus på sociala frågor. Men den tjeckiska och den svenska regeringen är inte särskilt intresserade. Vi fruktar att de sociala frågorna kommer att nedprioriteras under det tjeckiska och svenska ordförandeskapet.

Skillnaderna mellan de tre länderna har dock gjort att vissa frågor inte kommit med i brevet.

Från de franska fackens sida kan man till exempel tänka sig minimilöner på Europanivå, något som är svårsmält för svenskarna.

I brevet påpekas att det inte går att bara öka flexibiliteten på arbetsmarknaden på de anställdas bekostnad. Gör man det hotas den långsiktiga utvecklingen både ur social och ekonomisk synvinkel, skriver facken.

Brevet avslutas med ett antal krav på politiska initiativ, däribland:

  • lagstifta för att förhindra osund konkurrens via löner och sociala villkor
  • bygg ut barnomsorg och föräldraförsäkring för förbättrad jämställdhet
  • skapa bättre skydd för anställda i arbetstidsdirektivet
  • respektera de fackliga rättigheterna när EU:s globaliseringsstrategi utformas.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.