Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Europafacken överens om plan för jobb och tillväxt

Investera två procent av BNP i jobbskapande åtgärder, det föreslår Europafacken i en plan som de menar kan ge elva miljoner nya jobb inom EU.
Gabriella Westberg Publicerad 12 november 2013, kl 14:58
No to Austerity

Investeringsplanen - "A New Path For Europe: ETUC plan for investment, Sustainable Growth and Quality Jobs" - syftar till att visa på en väg ur krisen och mot hållbar tillväxt med kvalitativa jobb. Idén bygger på att alla länder sätter av två procent årligen av BNP under en tioårsperiod.

Efter fem år av åtstramningspolitik med social utslagning, galopperande ungdomsarbetslöshet och migration som följd är det dags för solidaritet i Europa, baserad på demokrati, stabilitet och sammanhållning, heter det i ETUC:s presentation av investeringsplanen.

- När ska EU:s ledare inse att ytterligare åtstramningar inte har någon framtid? Det finns inga tvivel om att vi behöver ta en annan väg i Europa; en som våra politiker hittills har frånhållit våra medborgare, men som fackrörelsen kan ta fram, sa Bernadette Ségol, ETUC:s generalsekreterare, vid ett möte i Bryssel tidigare i veckan.

Ursprungligen var tanken att pengarna skulle betalas till en EU-gemensam fond, men flera fackförbund, bland annat svenska LO, motsatte sig att svenska pengar skulle investeras i jobb i andra länder. Dessutom ifrågasattes från flera håll insynen om Europeiska Investeringsbanken, EIB, skulle hantera fonden och ansvara för att placera pengarna.

Resultatet blev en kompromiss, där EIB eller annan myndighet får förvalta pengarna, men med insyn av Europafacket, samt att länderna själva får välja om de vill investera de två procenten av BNP i inhemska jobbsatsningar eller i den EU-gemensamma investeringsfonden.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.