Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

En grej in - en grej ut

De som bor i husvagn måste vara lite om sig och kring sig. Man kan inte baxa in vad som helst i ett litet rullande hem. Var sak på sin plats, ordning och reda. Och så den underbara devisen: En grej in - en grej ut.<br />
Publicerad
Det var en kvinna intervjuad i DN som sa det. Hon hade i nästan hela sitt liv spenderat somrarna i husvagn och hon visste vad som krävdes för att husvagnslivet skulle fungera. Fästmassa under prydnadssakerna och inte lassa på för mycket. Balans. När hon ville ta in en ny grej i husvagnen måste en annan ut. Blomvas in - trädgårdstomte ut.
Det är en bra princip. Det är så förbaskat lätt annars att det sticker iväg. Så nu när vi har köpt en ny lägenhet som vi stortrivs i men som kostar oss mycket mer än den gamla så måste grejer ut! Inte så att vi ska kasta ut soffan men ni förstår principen. Vi bör göra oss av med kostnader, helst kapa två tusen kronor i månaden. Går det för en familj på fyra?
Utan att tulla på den ack så heliga livskvaliteten eller strunta betala tv-licensen? Ja! Det lättaste sättet är att sälja bilen, men vi är redan med i en bilpool så det hjälper inte oss.
Nej, vi satsar på maten. Här är det lätt som en plätt (nåja) att spara mycket pengar. Vi ska inte köpa mindre vin, sämre mat eller laga färre festmåltider. Nej, vi ska laga mer mat. Mycket mer.
Vi ska dra in drygt tusen kronor i månaden på matlådor! Låter det osexigt? Jamen tänk så här: du och jag lägger lugnt ut en femtilapp om dan på jobblunchen. Det är tusen kronor i månaden per person. Jag säger bara matlåda!
Om du handlar i olika affärer beroende på var det är billigast sparar du också pengar. Du måste inte ha bil för att göra smarta köp. Stormarknaderna har faktiskt inte alltid de bästa priserna. Undersökningar visar att kvartersbutiken ofta är lika prisvärd.
Liza Sverin, 40, från Tumba berättar i Aftonbladet att hon sparar cirka 1 500 kronor i månaden på att vara en otrogen kund. Genom att jämföra priser och begränsa butiksbesöken räcker matkassan på 3 000 kronor i månaden till att försörja henne och två barn.
Jag kan med viss stolthet säga att vi gör som Liza. Men vi har lagt till en extra knorr. Ekolådan. Vi beställer ekologiskt odlade varor på nätet www.ekoladan.se och får dem levererade hem varje tisdag. Cirka tvåtusen i månaden betalar jag för denna tjänst som ger oss all frukt och grönsaker vi behöver. Dyrt? Knappast.
Enligt principen en in - en ut så anpassar vi mathållningen efter innehållet i lådan. Frukt och grönt är ofta dyrt i våra affärer och håller ofta dålig klass.
Vår konsum är dyrast i landet och har till exempel sällan äpplen för under 19 kronor kilot. Därför handlar vi inte äpplen där heller (och inte kött, fisk eller grönsaker). Vi försöker göra som Liza, handla där det är bäst eller/och billigast.
Jag räknar med att vår matkassa kommer att ligga kvar på mellan 3 000 och 4 000 kronor i månaden, ekolådan inräknad.
Fler besparingar: Mobiltelefoner. Här finns hundratals kronor i månaden att spara då familjen nu har tre, snart fyra mobiler. Men att lösa och lusläsa abonnemang kan vara snårigt. Gå in på www.easychange.se/partners/se/mobile/expressen så ser du hur mycket du kan spara.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.